Registrere utreise


Hvis du har fått et avslag på en søknad om oppholdstillatelse, eller du har fått et vedtak om at du er utvist og innmeldt i SIS, så har du samtidig fått en utreiseplikt til å forlate Norge og/eller Schengenområdet og en frist til å gjøre dette.

Du er selv ansvarlig for at din utreise registreres av grensekontrollen.

Jeg skal til et land i EU/EØS

  • Hvis du har fått en utreiseplikt med en utreisefrist for å forlate Norge, må du sørge for at din utreise registreres når du reiser ut av Norge.
  • Du registrerer utreisen din ved å vise reisedokumentet ditt til grensekontrollen ved utreise fra Norge.
  • Hvis du ikke registrerer din utreise, og heller ikke på annen måte kan dokumentere at du har forlatt Norge innen utreisefristen, så kan det få konsekvenser for deg ved en eventuell ny innreise til Norge.

Jeg skal til et land utenfor EU/EØS

  • Hvis du har fått en utreiseplikt med en utreisefrist for å forlate Schengenområdet, så må du registrere din utreise når du reiser ut av Schengenområdet.
  • Du registrerer utreisen din ved å vise reisedokumentet ditt til grensekontrollen i det siste landet du er i når du forlater Schengenområdet.
  • Etter at du har registrert din utreise, vil din registrering om utreiseplikt bli slettet i SIS.

Eksempel: Du har fått avslag på en søknad om oppholdstillatelse og fått en utreiseplikt med utreisefrist fra Schengenområdet. Du planlegger å reise fra Norge til ditt hjemland med en mellomlanding i Nederland. I dette tilfellet vil Nederland være det siste landet i Schengen og det er der du må få registrert din utreise. Det er derfor viktig at du viser ditt reisedokument til grensekontrollen når du reiser fra Nederland.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?