For spørsmål om søknader om visum og oppholdstillatelse i Norge, kontakt den norske ambassaden i Nairobi (eksternt nettsted), som er ansvarlig knutepunktstasjon for søknader fra Sudan.
Du kan lese mer informasjon om oppmøte for å levere søknaden på Utenriksdepartementet sine sider (eksternt nettsted).
Vi kan ikke gi prioritering i køen på bakgrunn av at søkeren befinner seg i Sudan. Hvis du likevel ønsker at saken din prioriteres, må du be om dette. Vi vil da gjøre en individuell vurdering. Mer informasjon om hvordan du ber om prioritering finner du her.
Nei, det er de vanlige reglene som gjelder. Se vår guide til å søke om familieinnvandring.
Personer fra Sudan som har fått endelig avslag på opphold i Norge har, inntil 3. november 2023, ikke plikt til å returnere til Sudan. Politiet kommer heller ikke til å returnere noen med tvang til Sudan nå. For mer informasjon om stopp av returer, se pressemeldingen UNE og UDI stopper returer til Sudan.
Nei, det er ingen endringer i reglene for hvem som kan få familieinnvandring fra Sudan. De som vanligvis kan søke om familieinnvandring er
Voksne søsken, tanter/onkler, besteforeldre, nevøer/nieser, fettere/kusiner eller andre fjerne slektninger kan ikke få familieinnvandring til Norge.
Hvis du allerede har fått en familieinnvandringstillatelse og ikke får reist til Norge innenfor innreisefristen i tillatelsen din, kan vi hjelpe deg med å forlenge innreisefristen. Du kan ringe eller sende oss en e-post.
Det avhenger av situasjonen din og hvilken tillatelse som passer best for din situasjon. Alle oppholdstillatelser har noen krav du må fylle for å få tillatelsen. Hver oppholdstillatelse har egne krav.
Du må selv lese om de ulike tillatelsene for å se hvilken type som passer din situasjon. De mest aktuelle oppholdstillatelsene kan være familieinnvandring eller beskyttelse (asyl). For enkelte kan det også være aktuelt å søke på andre oppholdstillatelse som for eksempel faglært.
Du kan søke om familieinnvandring hvis du har ektefelle/samboer eller barn i Norge som du ønsker å bo sammen med.
Du kan søke om beskyttelse hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.
Sudanske statsborgere som har søkt om beskyttelse på grunn av den generelle sikkerhetssituasjonen, og som ikke er forfulgt av andre grunner, har ikke fått svar på søknaden sin enda. UDI har ikke tatt stilling til hvordan vi vil vurdere disse søknadene enda, og det kan ta tid før søknaden blir behandlet.
Det er ulike krav for å få familieinnvandring og for å få beskyttelse (asyl). Du må selv vurdere hvilken tillatelse som passer best for deg.
Oppholdstillatelse etter reglene om familieinnvandring og oppholdstillatelse etter reglene for beskyttelse gir deg ulike rettigheter og plikter.