Innreise- og oppholdstillatelse
-
Hvordan reiser jeg inn til Norge?
Siden du har fått innreisetillatelse og midlertidig opphold gjennom Medevac Gaza, organiserer UDI reisen for deg og din følgeperson.
-
Hvordan får jeg oppholdstillatelse når jeg kommer til Norge?
Ved ankomst blir du kalt inn til samtale med UDI og politiet for å bekrefte identiteten din og avklare beskyttelsesbehovet ditt. Etter samtalen får de fleste status som flyktning i Norge og fem års oppholdstillatelse.
Etter fem år kan du søke om permanent oppholdstillatelse i Norge, og etter syv år kan du søke om statsborgerskap hvis du fyller kravene.
-
Hvor skal jeg bo?
Ved ankomst og under behandling
Når du og følgepersonen din kommer til Norge, bor dere først på Hurdal transittmottak i en kort periode. Etter dette flytter dere til et asylmottak, ofte i nærheten av sykehuset. Er det behov for sykehusinnleggelse, blir du både lagt inn på sykehuset og får plass på asylmottaket. Følgepersonen din får også plass på asylmottaket.
I noen tilfeller er det ikke mulig å få plass på asylmottaket nær sykehuset. I slike tilfeller vil UDI og asylmottaket følge opp de praktiske forholdene. Dere får også økonomisk støtte og klær ved behov.
Etter behandling
Når du er ferdig med behandling får du og følgepersonen din plass på et asylmottak som kan tilrettelegge for deg. Dette er ofte i annen kommune enn sykehuset, som betyr at dere må flytte til et nytt asylmottak etter behandlingen. Her blir dere boende fram til dere blir bosatt i en norsk kommune. Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som skal finne et sted der dere kan bo.
-
Hva skjer etter jeg har fått oppholdstillatelse?
Når du har fått oppholdstillatelse kan du oppholde deg og arbeide i Norge. Hvis du har barn i skolepliktig alder, har de rett og plikt på skolegang. Du har også rett på helsehjelp og et introduksjonsprogram for flyktninger.
Når dere har blitt bosatt i en kommune, etter avtale med IMDi, kan dere delta i introduksjonsprogrammet (eksternt nettsted). Introduksjonsprogrammet er for alle flyktninger mellom 18 og 55 år, og skal forberede deg på arbeidslivet eller eventuelt delta i ordinær utdanning. Du vil også få norskopplæring.
Introduksjonsprogrammet skal være hele året og fulltid (30-40 timer i uken). Du får utbetalt penger fra kommunen mens du deltar i programmet. Hvis du har barn, vil de gå i barnehagen eller på skole.
-
Kan jeg miste oppholdstillatelsen min?
I noen tilfeller kan du miste oppholdstillatelsen din.
Å miste en oppholdstillatelse betyr at UDI bestemmer at oppholdstillatelsen ikke skal gjelde lengre. Det kan bety at du enten ikke får bo i Norge lenger, eller at du får en ny oppholdstillatelse og du må opparbeide oppholdstid i Norge på nytt.
Det kan være ulike grunner til at du mister oppholdstillatelsen din, for eksempel hvis du:
- har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger
- har vært for lenge utenfor Norge
- har fått en ny type oppholdstillatelse
Her finner du mer informasjon om tilbakekall av en oppholdstillatelse med beskyttelse (flykningstatus).
-
Hvor finner jeg informasjon om medisinsk evakuering fra Gaza?
I løpet av 2024 skal Norge ta imot inntil 20 pasienter fra Gaza og deres følgeperson(er).
Pasienter som er aktuelle for medisinsk evakuering har alvorlig sykdommer eller livstruende tilstander som krever spesialisert sykehusbehandling.
UDI vet ikke når de første pasientene og deres følgepersoner kommer.
Hver pasient får ha med følgeperson
Hovedregelen er at hver pasient får ha med én følgeperson, men at det er fleksibilitet til å kunne inkludere noen flere, slik at for eksempel småsøsken ikke etterlates alene.
Følgepersonen kan være søsken, foreldre eller en annen omsorgsperson. Totalt tilbyr Norge å ta imot inntil 100 personer.
UDI skal gi innreisetillatelse og sørge for et sted å bo
UDI samarbeider med sykehus og asylmottak om den medisinske evakueringen fra Gaza.
UDI skal gi innreisetillatelse til pasientene og deres følgepersoner.
UDI skal sørge for at følgepersoner får et sted å bo, og for pasienter når de er ferdige på sykehuset. Bufetat skal sørge for sted å bo hvis pasienten er enslig mindreårig under 15 år og ikke har følgeperson.
Du kan ikke søke om medisinsk evakuering
Du kan ikke søke eller be UDI om å få komme til Norge gjennom ordningen for medisinsk evakuering (Medevac Gaza). Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) eller et av landene i regionen som ber om evakuering av den enkelte pasient. De ulike landene som er med i Medevac-ordningen vurderer om de kan tilby evakuering til den enkelte pasient og gir så beskjed til WHO eller landet som ba om evakuering.
Mer informasjon om medisinsk evakuering fra Gaza finner du her:
Familieinnvandring
-
Er det noen endringer i hvem som kan få familieinnvandring fra Gaza?
Det er ingen endringer i hvem som kan få familieinnvandring fra Gaza.
De som vanligvis søker om familieinnvandring, er ektefelle eller barn av en som allerede bor i Norge. Andre eksempler er foreldre som har mindreårige barn i Norge, eller mindreårige helsøsken til personer som bor i Norge.
Hvis en forelder søker om 9 måneders oppholdstillatelse for å besøke barn i Norge, så må vi vurdere om forelderen kommer til å returnere til hjemlandet etter besøket. På grunn av situasjonen i Gaza skal det svært mye til for at vi skal vurdere at forelderen kommer til å returnere til Gaza etter besøket. De søknadene vi har hatt frem til nå har blitt avslått.
Voksne søsken, tanter/onkler, besteforeldre, nevøer/nieser, fettere/kusiner eller andre fjernere slektninger kan ikke få familieinnvandring til Norge.
Det er heller ingen endringer i kravene for å få innvilget en familieinnvandringstillatelse. For å få informasjon om kravene for din type søknad, må du følge denne lenken og svare på spørsmålene i veilederen for å få opp riktig informasjon.
-
Jeg har nær familie i Gaza som nå ikke får reist ut for å søke familieinnvandring. Kan jeg søke på vegne av dem fra Norge?
Vi har nå laget en ny retningslinje som endrer søknadsprosessen om familieinnvandring for palestinere som befinner seg i Gaza.
Grunnet sikkerhetssituasjonen i Gaza og at det er vanskelig å reise ut av Gaza nå, vil det midlertidig være mulig for et familiemedlem i Norge (referansepersonen) å fremme søknad om familieinnvandring på vegne av et familiemedlem som oppholder seg i Gaza. Ordningen vil gjelde til det igjen er mulig for palestinere i Gaza å fremme søknad om familieinnvandring på ordinær måte.
Her kan du lese om hvordan du går frem for å søke om familieinnvandring.
Den nye retningslinjen gjelder hvordan en søknad om familieinnvandring skal fremmes, og ikke hvordan en søknad vil bli behandlet.
Vi understreker at den nye retningslinjen ikke innebærer noen endringer i hvilke familiemedlemmer som kan få familieinnvandringstillatelse eller hvilke unntak som kan gjøres fra de ordinære reglene. Den humanitære situasjonen og sikkerhetssituasjonen i Gaza gir ikke grunnlag for unntak fra de ordinære reglene for familieinnvandring.
Vi understreker at personer som får innvilget en oppholdstillatelse etter å ha fremmet en søknad om familieinnvandring etter denne midlertidige ordningen, ikke kan forvente å få bistand fra norske myndigheter til assistert utreise fra Gaza.
Dersom søknaden innvilges, må familiemedlemmet også møte opp personlig på senter underlagt ambassaden i Amman for å få visum til Norge. Dette kan være i Beirut, Amman, Tel Aviv eller Alger.
-
Hvilke krav stilles til personen som bor i Norge (referansepersonen), for at familien skal få familieinnvandring i Norge?
Det er et krav at personen i Norge har fått oppholdstillatelse i Norge. Det er også krav til inntekt i familieinnvandringssaker. Det finnes unntak fra dette inntektskravet hvis referansepersonen nylig har fått beskyttelse (asyl) og søknaden er registrert innen 6 måneder etter datoen som står i det første vedtaksbrevet referansepersonen mottok.
Det er flere krav som gjelder for å få familieinnvandring. Blant annet må ekteskapet være gyldig og frivillig inngått. Du finner de andre kravene ved å svare på spørsmålene på siden "Skal søke familieinnvandring".
Tilbakevending til Gaza
-
Kan jeg få støtte til tilbakevending til Gaza?
På grunn av situasjonen i Gaza kan ikke UDI bistå med praktisk eller økonomisk støtte til tilbakevending på dette tidspunktet.