Informasjon til russiske borgere


Her finner du informasjon til russiske borgere om blant annet hjemreise etter oppholdstillatelsen eller visumet utløper, samt om behandling av søknader fra russiske borgere.

Publisert: 28.02.2022 - Sist endret: 10.03.2022

Hvis du er i Norge og ikke får tilgang på pengene dine på grunn av sanksjoner mot Russland, kan ikke UDI bistå deg med dette. Du må kontakte den russiske ambassaden. 

Er i Russland og ønsker å komme til Norge

Det er ikke innført sanksjoner som påvirker russiske borgeres mulighet for å få visum til Norge. Fra 19. mars 2022 fjerner Norge enkelte lettelser i utstedelse av visum for en bestemt grupper russiske borgere. Se oversikt over hvilke grupper dette gjelder her. Lettelsene som fjernes vil ikke gjelde privatpersoner som søker besøksvisum til Norge. 

Selv om du får innvilget et besøksvisum eller en oppholdstillatelse, kan det være vanskelig for deg å reise til Norge på grunn av kansellerte fly. UDI kan ikke hjelpe deg med å reise til Norge.

Hvis du er russisk borger som bor i Ukraina og ønsker å søke om beskyttelse (asyl) i Norge, kan du lese her.

Er i Norge med visum eller midlertidig oppholdstillatelse som utløper

EU og Norge stenger luftrommet for russiske fly. Det betyr at mange flygninger til Russland vil bli kansellert. Hvis du har en oppholdstillatelse eller et besøksvisum som utløper, kan du få problemer med å reise hjem på grunn av kansellerte fly. Du må ta vare på dokumentasjonen som viser at du har forsøkt å reise hjem. Du kan dokumentetere dette med flybilletten din og bekreftelser fra flyselskapet om at flyet er kansellert. Du må reise hjem så raskt som mulig, og finne alternative måter å reise hjem hvis du ikke kan ta fly.

Russiske borgere med fornybare oppholdstillatelser kan søke om fornyelse og få behandlet søknaden på vanlig måte.

Er i Norge med permanent oppholdstillatelse eller vil søke om norsk statsborgerskap

Det er ingen regelendringer eller politiske signaler fra norske myndigheters side som tilsier at russiske borgere med permanent oppholdstillatelse vil bli sendt tilbake til Russland. Hvis du har permanent oppholdstillatelse, beholder du denne etter de ordinære reglene.

Du kan også søke om norsk statsborgerskap hvis du fyller vilkårene for det og ønsker å søke. Fra norske myndigheters side er det ingen restriksjoner på muligheten til å ha dobbelt statsborgerskap. Slik situasjonen er nå, påvirker ikke krigen statusen til russiske borgere som er i Norge.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?