Skal søke Assistert retur for syrere


Du kan ikke søke om assistert retur til Syria, men du kan søke om assistert retur til et annet land du har oppholdstillatelse i.

Retur til Syria

Hvis du ønsker å reise tilbake til Syria, kan du ikke søke om assistert retur. Grunnen til at norske myndigheter ikke kan hjelpe deg med dette, er sikkerhetssituasjonen i landet.  

Retur med IOM til et annet land du har oppholdstillatelse i 

Hvis du har permanent oppholdstillatelse i et annet land enn Syria, kan du søke om assistert retur gjennom IOM.

Hvis du har en midlertidig oppholdstillatelse i et annet land enn Syria som er gyldig i minst seks måneder fremover, kan du også søke om assistert retur. Hver søknad vil da bli vurdert individuelt, og ikke alle vil få ja på søknaden.

IOM kan også hjelpe deg med å skaffe reisedokumenter. Hvis du har levert inn passet ditt til politiet, vil du få det tilbake på flyplassen når du skal reise.

Hva må du gjøre for å søke?

  • Du må opprette deg en bruker og fylle ut UDIs søknadsskjema for assistert retur.
  • IOM, asylmottaket du bor på eller UDIs regionkontor kan hjelpe deg med å søke.
Gå til søknadsskjema

Retur som du organiserer selv

Hvis IOM ikke kan hjelpe deg med å returnere, kan du organisere din egen reise. Du har selv ansvar for å sjekke at du har lov til å reise inn i det landet du reiser til.

Hvis du har levert inn passet ditt til politiet, vil du få det tilbake hvis du trekker asylsøknaden din. Du vil få passet på flyplassen når du skal reise. 

Hva må du gjøre?

  • Du kan ta kontakt med Politiets utlendingsenhet på telefon +47 489 54 805.
  • Du må regne med at det vil ta litt tid før du kan få passet ditt og andre dokumenter fra politiet. Du bør derfor ikke bestille reisen før du har snakket med Politiets utlendingsenhet. 

Fant du det du lette etter?