Seksuelle minoriteter
I Norge har homofile, lesbiske, bifile og transpersoner de samme rettighetene som alle andre og kan leve åpent. Det er forbudt å diskriminere, trakassere, true eller utøve vold mot menneske fordi de tilhører en seksuell minoritet.
Hvem regnes som seksuelle minoriteter?
- Homofile: menn som er tiltrukket av andre menn
- Lesbiske: kvinner som er tiltrukket av andre kvinner
- Bifile: menn eller kvinner som blir tiltrukket av både menn og kvinner
- Transpersoner: personer som har et utseende eller en identitet som er ulik det kjønnet de ble født med
Seksuelle minoriteters rettigheter
I Norge er det ulovlig å diskriminere på grunn av
- seksuell orientering (om du er tiltrukket av menn eller kvinner eller begge deler)
- kjønnsidentitet (hvilket kjønn du identifiserer deg med)
- kjønnsuttrykk (hvordan du utrykker din kjønnsidentitet, for eksempel gjennom klær, hårfrisyre, sminke eller kroppsspråk)
Hvis du blir utsatt for vold som er motivert av dette, vil personen som har utøvet volden få ekstra straff.
Siden 1993 har norske kvinner og menn kunnet inngå partnerskap med en av samme kjønn. Siden 2009 har alle i Norge kunnet gifte seg med en av samme kjønn. Dette betyr at ektefeller og samboere av samme kjønn kan søke om familieinnvandring på samme måte som andre par.
Hvem kan hjelpe deg?
- Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) (eksternt nettsted) er en organisasjon som jobber for likestilling og mangfold, og mot diskriminering av seksuelle minoriteter. FRI kan gi deg råd og arrangerer aktiviteter. Tlf: 23 10 39 39, e-post: post@llh.no
- Skeiv verden (eksternt nettsted): flerkulturelt nettverk som arrangerer sosiale samlinger og tilbyr samtaler. Tlf: 950 93 293, e-post post@skeivverden.no.
- Helseutvalget for bedre homohelse, Olafia-klinikken: helseundersøkelse og testing for HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer.
- Politiet: 02800 (nødnummer: 112), hvis du ønsker å anmelde noen, er i fare eller trenger råd.
- Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (eksternt nettsted) kan gi deg råd og veiledning hvis du blir tvunget av familien din til å gifte deg. Ta kontakt på e-post kompetanseteamet@imdi.no eller telefon (+47) 478 09 050.
- Nettportalen www.dinutvei.no (eksternt nettsted), er en nasjonal veiviser til hjelpetilbud, informasjon og kunnskap om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Her finner du også en spørsmål-svartjeneste hvor du som stiller spørsmål er anonym.
Mer informasjon for hjelpere
- Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023–2026) (eksternt nettsted)
- LHBT-senteret: Nasjonalt kunnskapssenter om seksuell orientering og kjønnsidentitet (eksternt nettsted)
- Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) (eksternt nettsted)