Vi vet at mange opplever at det er vanskelig å komme seg ut av Ukraina nå. UDI kan dessverre ikke hjelpe personer med å komme seg ut av Ukraina eller svare på spørsmål om situasjonen i Ukraina.
Hvis du har biometrisk pass, kan du reise visumfritt til Norge. Hvis du ikke har biometrisk pass eller mangler ID-dokumenter, finner du informasjon om lovlig innreise til Norge her.
Utenlandske borgere som må ha et visum eller en oppholdstillatelse for å bo eller arbeide i Norge, skal som hovedregel søke om dette før innreise til Norge. Ambassaden og VFS søknadssenteret i Ukraina er stengt (eksternt nettsted) på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det er derfor ikke mulig å søke om visum eller oppholdstillatelse fra Ukraina nå, men søknader fra ukrainske borgere håndteres av ambassaden i Ankara.
Du finner mer informasjon om hvor du kan levere søknaden din på:
VFS søknadssentre som tar imot søknader om oppholdstillatelse
VFS søknadssentre som tar imot søknader om besøksvisum
Borgere som ikke trenger visum til Norge, kan søke om visse typer oppholdstillatelser fra Norge. Du finner mer informasjon om krav til å søke oppholdstillatelse i Norge på våre veiledere for deg som skal søke.
Hvis du har levert inn en søknad om oppholdstillatelse til Norge fra Ukraina, vil ambassaden i Ankara informere deg når UDI har fattet et vedtak.
Borgere som ikke trenger visum til Norge kan i enkelte tilfeller reise inn til Norge før oppholdstillatelsen er innvilget. Dette er de samme gruppene som kan søke om oppholdstillatelser fra Norge. Du finner mer informasjon om du har rett til å søke om oppholdstillatelse fra Norge i våre veiledere under «Skal søke».
Dersom du har et biometrisk pass, kan du reise til Norge uten visum. Hvis du ikke har biometrisk pass eller mangler ID-dokumenter, finner du informasjon om hvordan du kan reise lovlig inn til Norge her.
En registrering i Schengen informasjonssystem (SIS) betyr at du i utgangspunktet ikke har adgang til Schengenområdet så lenge innreiseforbudet varer. Dersom du befinner deg i Ukraina og ikke kan reise ut på grunn av SIS-innmeldingen, så er det er mulig å søke om å få innreiseforbud og SIS-innmeldingen opphevet.
På grunn av sikkerhetssituasjonen i Ukraina er ambassaden og VFS søknadssenteret stengt. Som følge av dette har UDI gjort unntak for kravet om personlig fremmøte ved en utenriksstasjon for å levere søknad om opphevelse av innreiseforbud til Norge og Schengen. Dette betyr at søknader om opphevelse av innreiseforbud kan sendes direkte til UDI.
For nærmere opplysninger om hva søknaden må inneholde, se informasjon på våre nettsider her.
Unntaket gjelder kun for søknad om opphevelse av innreiseforbud. Unntaket omfatter og borgere av andre land som befinner seg i Ukraina og ikke får reist ut på grunn av at de er utvist fra Norge og Schengenområdet.
Denne informasjonen gjelder innreise til Norge, og omfatter ikke reisen gjennom andre land. Du må selv sjekke reglene som gjelder for grensepasseringer for ukrainske borgere uten biometrisk pass eller ID-dokumenter i andre land du må gjennom på vei til Norge. Norske myndigheter og UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om hva som gjelder utenfor Norges grenser.
Informasjonen gjelder lovlig innreise for alle ukrainske borgere, uavhengig av om du reiser alene, med en gruppe eller sammen med familie som bor i Norge.
Hvis hensikten din med å reise til Norge er å søke om beskyttelse, kan du søke beskyttelse når du kommer til den norske grensen.
Hvis du mangler pass, biometrisk pass, visum eller andre ID-dokumenter, kan du fortsatt søke om beskyttelse i Norge hvis du allerede er i Norge eller kommer deg til den norske grensen.
Norske myndigheter anser ikke lenger Ukraina som et trygt land. Norge åpner for at personer som har flyktet fra Ukraina kan få midlertidig kollektiv beskyttelse på grunn av krigen i Ukraina.
Hvis du ikke skal søke om beskyttelse i Norge, gjelder de vanlige innreisereglene for deg.
Grunnet krisen i hjemlandet ditt, har UDI suspendert utreiseplikten for ukrainske borgere i Norge inntil videre. Selv om du ikke har lovlig opphold i Norge, vil du ikke blir bortvist og sendt ut av Norge nå. Du kan fortsette å være i Norge inntil videre, uten at det får konsekvenser for deg.
Hvis du ikke har biometrisk pass, finner du informasjon om hvordan du kan reise lovlig inn til Norge her.
På grunn av krisen i hjemlandet ditt, har UDI suspendert utreiseplikten for ukrainske borgere i Norge inntil videre. Selv om du ikke har lovlig opphold i Norge, vil du ikke blir bortvist og sendt ut av Norge nå.
Du kan fortsette å være i Norge inntil videre, uten at det får konsekvenser for deg. Du finner du informasjon om hvordan du kan reise lovlig inn til Norge her.
På Mattilsynet sine nettsider, finner du mer informasjon om hvilke regler som gjelder for personer som kommer fra Ukraina til Norge med kjæledyr (eksternt nettsted).
På Miljødirektoratets nettside finner du informasjon om hvilke relger som gjelder for å ta med eksotiske kjæledyr inn til Norge (eksternt nettsted).
Hvis du søker om beskyttelse i Norge, og du er i gruppen som kan få kollektiv beskyttelse, vil vi behandle søknaden din i Norge.
Hvis du ikke er blant de som kan få kollektiv beskyttelse, kan du søke om beskyttelse og få en individuell vurdering av søknaden din. Hvis du allerede har søkt om beskyttelse i et annet europeisk land eller har en oppholdstillatelse der, kan det landet være ansvarlig for å behandle søknaden din om beskyttelse. Du kan da bli sendt tilbake til det landet som er ansvarlig for å behandle søknaden din. Dette heter Dublin-avtalen, og du kan lese mer om hvordan Dublin-avtalen fungerer her.
Et eksempel på dette kan være at du har en oppholdstillatelse i et annet Europeisk land og reiste ut av Ukraina lenge før 24. februar 2022. I et slikt tilfelle er du ikke i gruppen som kan få kollektiv beskyttelse, og vi vil be det landet du har fått oppholdstillatelse fra, om å behandle søknaden din om beskyttelse.
En registrering i SIS betyr at du i utgangspunktet ikke har adgang til Schengenområdet så lenge innreiseforbudet varer. Søknad om beskyttelse går likevel foran en registrering i SIS. Det betyr at du kan søke beskyttelse i et Schengenland selv om du er registrert i SIS, og du har da lov til å oppholde deg i landet frem til din søknad om beskyttelse er vurdert.
Du kan søke om beskyttelse på grensen til det første landet du kommer til etter å ha reist fra Ukraina. Ønsker du å søke beskyttelse i Norge, kan du gjøre dette når du kommer til norsk grense.
Dette informasjonsbrevet til ukrainske statsborgere og familiemedlemmer som befinner seg i Moldova inneholder informasjon om den frivillige overføringsordningen, hva det vil si å bli overført til Norge og hvilke rettigheter og plikter det innebærer.