Følgende VFS søknadssenter i Russland er åpne med begrenset kapasitet: Moskva, St. Petersburg, Murmansk, Arkhangelsk, Kazan, Krasnodar, Jekaterinburg og Novosibirsk. Du finner mer informasjon på nettsiden til den norske ambassaden i Russland (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu).
Du må ha gyldig visum eller oppholdstillatelse om du skal reise lovlig til Norge. Vi vet at mange opplever at det er vanskelig å komme seg ut av Russland nå. UDI kan dessverre ikke hjelpe personer med å komme seg ut av Russland eller svare på spørsmål om situasjonen i Russland.
Du kan søke besøksvisum til Norge. Det er viktig at du er klar over ventetidene på søknader om besøksvisum. Når du søker om besøksvisum, er det viktig å understreke at du må returnere til ditt hjemland når visumet utløper. På grunn av situasjonen i hjemlandet ditt, kan det være vanskelig for søkere fra landet ditt å få visum.
Kravene for godkjenning av reise- og helseforsikring har endret seg. Hvis du har forsikring fra et russisk forsikringsselskap, er det ikke lenger nok å legge frem «Schengen insurance» for EUR 30 000. På grunn av EUs sanksjoner mot Russland, kan vi ikke være sikre på at erstatningskrav til russiske forsikringsselskap vil bli utbetalt i Schengenområdet. Du må derfor legge ved en bekreftelse fra forsikringsselskapet på at de vil kunne utbetale erstatning i Schengenområdet.
Den norske ambassaden i Moskva (eksternt nettsted) og VFS har informasjon på sine nettsider om russiske forsikringsselskap som allerede gir slik bekreftelse. Reise- og helseforsikring fra disse selskapene vil godtas i en visumsøknad.
Når du skal besøke Norge, må du vise at du har nok penger til oppholdet ditt i Norge og til hjemreisen. På grunn av EUs sanksjoner mot Russland, er penger i russiske bankkontoer ikke lenger tilgjengelige for besøkende i Schengenområdet. Derfor har kravet til dokumentasjon av at du har penger til oppholdet i Schengen endret seg. Hvis du ikke kan dokumentere at du får tilgang på pengene dine mens du er i Norge, kan en person som er bosatt i Norge eller en norsk virksomhet utstede en økonomisk garanti for deg.
Hvis du ønsker å reise ut av Russland raskt, og du ikke planlegger å returnere, bør du se etter andre alternativer enn besøksvisum.
Norges visumfasiliteringsavtale med Russland (eksternt nettsted) ble midlertidig opphevet fra 22. september 2022. Det vil si at russiske borgere ikke lenger har en forenklet måte å søke visum på. De forenklede reglene i visumfasiliteringsavtalen vil ikke gjelde så lenge avtalen er opphevet.
Du som skal søke visum nå må forholde deg til de ordinære reglene om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid. Les mer om lettelsene som er midlertidig opphevet her.
Du kan ikke reise til et annet land for å søke om visum derfra. Du skal levere visumsøknad i det landet der du er fast bosatt. Befinner du deg allerede i et annet land enn der du er bosatt, må du avklare med utenriksstasjonen (eksternt nettsted) om du har sterke og uforutsette grunner til likevel å kunne søke.
Du må ha gyldig besøksvisum eller oppholdstillatelse for å reise inn i Norge. Du må selv sjekke reglene som gjelder for grensepasseringer for russiske borgere i andre land. Norske myndigheter og UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om hva som gjelder utenfor Norges grenser.
Selv om du får innvilget et besøksvisum eller en oppholdstillatelse, kan det være vanskelig for deg å reise til Norge. UDI kan ikke hjelpe deg med å reise til Norge.
Det er mulig å hente innreisevisumet ditt i et annet land enn Russland. Du må sende en e-post til den ambassaden som er ansvarlig for søknader i det landet du har tenkt å hente innreisevisumet ditt.
Det finnes flere typer tillatelser du kan søke på for å jobbe i Norge. Det er ingen endringer i reglene for å få arbeidstillatelse i Norge for russiske borgere.
Du kan ikke søke om arbeidstillatelse som faglært i Norge hvis du har søkt om beskyttelse først.
Det er ingen endringer i fremgangsmåte eller regler for å søke familieinnvandringstillatelse for russere. Det vil si at ordinære regler for familieinnvandring fortsatt gjelder.
For å kunne søke familieinnvandring må du ha nære familiemedlemmer i Norge. Nære familiemedlemmer kan eksempelvis være ektefelle, forlovede, barn eller foreldre. Det er du som ønsker å flytte til Norge som skal levere søknaden. Hovedregelen er at du søker fra utlandet, det vil si enten fra det landet du er statsborger i, eller fra det landet du har hatt oppholdstillatelse i de siste seks månedene.
Hvis du allerede er i Norge og ønsker å søke fra Norge, gjelder spesielle krav for deg. Du må for eksempel dokumentere at du er faglært. For å få innvilget familieinnvandring er det også krav til familiemedlemmet ditt som bor i Norge, blant annet å ha høy nok inntekt.
For søkere fra ditt land kan det være vanskelig å få ja på søknaden om familieinnvandring for å gifte seg. Dette er fordi UDI vurderer om det er sannsynlig at du drar tilbake til hjemlandet ditt hvis dere ikke gifter dere som planlagt. Du har større muligheter for å få ja på søknaden om familieinnvandring hvis dere gifter dere først.
Nei, det vil ikke påvirke din sak at dere gifter dere i et annet land. Det er viktig at ekteskapet er gyldig inngått etter lovene i det landet dere gifter dere i. Det vil påvirke søknaden deres hvis ekteskapet ikke er gyldig inngått.
For å søke fra det landet du oppholder deg i, må du enten være statsborger eller ha hatt lovlig opphold der i seks måneder. Hvis ikke, kan du ikke søke fra dette landet.
UDI gir ingen generell prioritering av din søknad om familieinnvandring på bakgrunn av at du er i Russland. Hvis du ønsker prioritering, må du be om dette. Vi vil gjøre en individuell vurdering av din forespørsel om prioritet.
Hvis du sender inn en forespørsel om prioritet, men UDI svarer at vi ikke kan prioritere saken din, vil de normale ventetidene gjelde for deg.