Informasjon til russiske borgere
Reise ut av Russland
-
Jeg er i Russland, hvor kan jeg levere min søknad?
Følgende VFS søknadssenter i Russland er åpne med begrenset kapasitet: Moskva, St. Petersburg, Murmansk, Arkhangelsk, Kazan, Krasnodar, Jekaterinburg og Novosibirsk. Du finner mer informasjon på nettsiden til den norske ambassaden i Russland (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu).
-
Hvordan kan jeg reise ut av Russland nå?
Du må ha gyldig visum eller oppholdstillatelse om du skal reise lovlig til Norge. Vi vet at mange opplever at det er vanskelig å komme seg ut av Russland nå. UDI kan dessverre ikke hjelpe personer med å komme seg ut av Russland eller svare på spørsmål om situasjonen i Russland.
-
Jeg må reise fra Russland, kan jeg søke besøksvisum til Norge?
Du kan søke besøksvisum til Norge. Det er viktig at du er klar over ventetidene på søknader om besøksvisum. Når du søker om besøksvisum, er det viktig å understreke at du må returnere til ditt hjemland når visumet utløper. På grunn av situasjonen i hjemlandet ditt, kan det være vanskelig for søkere fra landet ditt å få visum.
Kravene for godkjenning av reise- og helseforsikring har endret seg. Hvis du har forsikring fra et russisk forsikringsselskap, er det ikke lenger nok å legge frem «Schengen insurance» for EUR 30 000. På grunn av EUs sanksjoner mot Russland, kan vi ikke være sikre på at erstatningskrav til russiske forsikringsselskap vil bli utbetalt i Schengenområdet. Du må derfor legge ved en bekreftelse fra forsikringsselskapet på at de vil kunne utbetale erstatning i Schengenområdet.
Den norske ambassaden i Moskva (eksternt nettsted) og VFS har informasjon på sine nettsider om russiske forsikringsselskap som allerede gir slik bekreftelse. Reise- og helseforsikring fra disse selskapene vil godtas i en visumsøknad.
Når du skal besøke Norge, må du vise at du har nok penger til oppholdet ditt i Norge og til hjemreisen. På grunn av EUs sanksjoner mot Russland, er penger i russiske bankkontoer ikke lenger tilgjengelige for besøkende i Schengenområdet. Derfor har kravet til dokumentasjon av at du har penger til oppholdet i Schengen endret seg. Hvis du ikke kan dokumentere at du får tilgang på pengene dine mens du er i Norge, kan en person som er bosatt i Norge eller en norsk virksomhet utstede en økonomisk garanti for deg.
Hvis du ønsker å reise ut av Russland raskt, og du ikke planlegger å returnere, bør du se etter andre alternativer enn besøksvisum.
-
Hva betyr det for meg som nå skal søke besøksvisum at Norges visumfasiliteringsavtale med Russland er opphevet?
Norges visumfasiliteringsavtale med Russland (eksternt nettsted) ble midlertidig opphevet fra 22. september 2022. Det vil si at russiske borgere ikke lenger har en forenklet måte å søke visum på. De forenklede reglene i visumfasiliteringsavtalen vil ikke gjelde så lenge avtalen er opphevet.
Du som skal søke visum nå må forholde deg til de ordinære reglene om dokumentasjon, flerreisevisum, gebyr og saksbehandlingstid. Les mer om lettelsene som er midlertidig opphevet her.
-
Jeg er russisk borger og ønsker å søke om besøksvisum. Hvilke formål kan jeg få besøksvisum for nå?
Regjeringen har bestemt at russiske borgere skal nektes å reise inn i Norge dersom de reiser til Norge som turist eller for andre ikke-essensielle formål. Det utstedes derfor ikke visum til turister og tilsvarende grupper av visumsøkere.
Fra 29. mai 2024 kan du fortsatt få besøksvisum dersom
- du skal besøke foreldre, ektefelle, samboer og barn bosatt i Norge
- du er familiemedlem av en EØS-borger
- du skal arbeide eller studere i Norge og ikke trenger oppholdstillatelse for dette
- du eier fritidseiendom i Norge og skal utføre nødvendig vedlikehold av denne. Du må ha kjøpt eiendommen før 29. mai 2024.
- du skal reise gjennom Norge til et land der du har oppholdstillatelse
- du skal reise til eller fra arbeid eller bosted på Svalbard, du er fastboende på Svalbard eller du er på Svalbard og har behov for å reise gjennom det norske fastlandet for å komme deg hjem
- du er invitert av norske myndigheter eller skal delta i prosjekter finansiert av norske myndigheter
- du har et særskilt omsorgsansvar for noen som bor i Norge eller det foreligger andre sterke velferdshensyn
- du er diplomatisk og konsulært personale, administrativt og teknisk personale og hjelpepersonale ved en russisk diplomatisk stasjon eller skal reise gjennom Norge. Dette gjelder også dine familiemedlemmer (ektefelle, samboer og barn) som tilhører husstanden på tjenestestedet, samt hvis du er diplomatisk kurér.
Hvis formålet ditt med å søke om besøksvisum er nevnt over, må du i tillegg til dette oppfylle de vanlige kravene for å få utstedt visum til Norge.
Du vil ikke få besøksvisum dersom
- du skal være turist
- du skal besøke venner, kjæreste eller fjernere familiemedlemmer enn foreldre, ektefelle, samboer og barn
- du reiser for andre formål enn det som er nevnt over
-
Jeg er russisk borger og har besøksvisum. Hvilke formål kan jeg reise inn i eller gjennom Norge for nå?
Regjeringen har bestemt at russiske borgere fra 29. mai 2024 skal nektes å reise inn i Norge dersom de reiser til Norge som turist eller for andre ikke-essensielle formål.
Fra 29. mai 2024 kan du med besøksvisum fortsatt reise inn i Norge uten å bli bortvist dersom
- du har besøksvisum utstedt av Norge etter 30. mai 2022.
- du skal besøke foreldre, ektefelle, samboer og barn bosatt i Norge eller andre Schengenland
- du er familiemedlem av EØS-borger og skal reise sammen med eller besøke EØS-borgeren i Norge
- du skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland og ikke trenger oppholdstillatelse for dette
- du har nasjonalt visum utstedt av Norge
- du eier fritidseiendom i Norge og skal utføre nødvendig vedlikehold av denne. Du må ha kjøpt eiendommen før 29. mai 2024.
- du skal reise gjennom Norge til et annet land der du har oppholdstillatelse
- du skal reise til eller fra arbeid eller bosted på Svalbard, du er fastboende på Svalbard eller du er på Svalbard og har behov for å reise gjennom det norske fastlandet for å komme deg hjem
- du er invitert av norske myndigheter eller skal delta i prosjekter finansiert av norske myndigheter
- du har et særskilt omsorgsansvar for noen som bor i Norge eller det foreligger sterke velferdshensyn
- du er diplomatisk og konsulært personale, administrativt og teknisk personale og hjelpepersonale ved en russisk diplomatisk stasjon eller skal reise gjennom Norge. Dette gjelder også dine familiemedlemmer (ektefelle, samboer og barn) som tilhører husstanden på tjenestestedet, samt hvis du er diplomatisk kurér.
Når du kommer på grensen må du ha med dokumenter som viser at du er omfattet av et av punktene over.
Du vil heller ikke bli bortvist dersom du reiser inn i Norge fra et annet Schengenland.
Fra 29. mai får du ikke reise med besøksvisum inn i Norge direkte fra et land utenfor Schengenområdet dersom
- du skal være turist
- du skal besøke venner, kjæreste eller fjernere familiemedlemmer enn foreldre, ektefelle, samboer og barn
- du reiser for andre formål enn det som er nevnt over
-
Jeg er russisk borger og har oppholdstillatelse eller innreisevisum. Kan jeg reise inn i eller gjennom Norge nå?
Regjeringen har bestemt at russiske borgere med besøksvisum fra 29. mai 2024 skal nektes å reise inn i Norge dersom de reiser til Norge som turist eller for andre ikke-essensielle formål.
Fra 29. mai kan du fortsatt reise inn i Norge uten å bli bortvist dersom
- du har innreisevisum til eller oppholdstillatelse i Norge eller et annet Schengenland
- du har grenseboerbevis
-
Jeg er russisk borger og ønsker å søke om visum til Norge fra et annet land enn Russland. Er det mulig?
Du kan ikke reise til et annet land for å søke om visum derfra. Du skal levere visumsøknad i det landet der du er fast bosatt. Befinner du deg allerede i et annet land enn der du er bosatt, må du avklare med utenriksstasjonen (eksternt nettsted) om du har sterke og uforutsette grunner til likevel å kunne søke.
-
Jeg ønsker å kjøre til Norge med russiskregistrert bil. Hvilke regler er det som gjelder?
Fra midnatt natt til tirsdag 3. oktober er det ikke lov å innføre russiskregistrerte personbiler med ni eller færre seter til Norge, med noen unntak.
Du finner mer informasjon om reglene på regjeringen sine sider (eksternt nettsted).
Norge og EU-landene har allerede innført forbud mot import av blant annet russiskregistrerte personbiler med ni eller færre seter. Fra 3. oktober blir det strengere regler også for midlertidig innførsel. Det betyr at hvis du skal kjøre til Norge og bilen din er russiskregistrert vil du ikke få med deg bilen inn i Norge.
Unntak
I Norge gjelder fire unntak.
- Norske statsborgere eller EØS-borgere eller deres nærmeste familie, som bor i Russland og eier en russiskregistrert bil, kan ta med bilen inn i Norge. Med nærmeste familie menes her ektefelle, registrert partner, samboer, mindreårige eller voksne barn, og foreldre.
- Det er også gjort unntak for kjøretøy som er nødvendig av humanitære grunner, som akutt sykdom, dødsfall eller begravelse i familie. Du må kunne dokumentere på grensen at du må ta med bilen inn i Norge av humanitære grunner. Dersom du kan oppnå formålet med besøket med annen transport, for eksempel buss, vil ikke bruk av egen russiskregistrert bil ansees som «nødvendig».
- Det er også unntak for diplomatiske kjøretøy og kjøretøy som tilhører internasjonale organisasjoner eller en stats kurertjeneste.
- Man kan søke Utenriksdepartementet om unntak. Utenriksdepartementet kan gi tillatelse i spesielle tilfeller der utenrikspolitiske hensyn tilsier det.
Merk at forbudet ikke gjelder for kjøretøy med ti eller flere seter. Det er derfor fremdeles mulig å krysse grensen med for eksempel minibusser og busser over Storskog grensestasjon slik som nå.
Hvor kan jeg få svar på spørsmål om reglene?
UDI har ikke myndighet til å svare på spørsmål om reglene for russiskregistrerte personbiler.Du kan sende spørsmålet ditt til Utenriksdepartementet.
Se en liste over mange Spørsmål og svar (Q&A) om midlertidig innførsel av russiskregistrerte personbiler (eksternt nettsted) på regjeringens nettsider.
Hva betyr dette for min situasjon?
Reglene gjelder for transportmiddelet som blir brukt, og ikke personene som bruker transportmiddelet. Selv om et kjøretøy er omfattet av et av unntakene, innebærer ikke det at personene i bilen automatisk får reise inn til Norge. Det er ikke noen endringer i reglene for hvem som har lov til å reise inn til Norge.
Familieinnvandring
-
Jeg har et familiemedlem som er berørt av situasjonen i Russland, kan vi søke om familieinnvandringstillatelse?
Det er ingen endringer i fremgangsmåte for å søke eller reglene for å få familieinnvandring. Det vil si at ordinære familieinnvandringsregler fortsatt gjelder.
-
Jeg er i Norge. Kan jeg søke familieinnvandring fra Norge på vegne av mitt familiemedlem som er i Russland?
Det er alltid personen som ønsker å komme til Norge som må søke om familieinnvandringstillatelse. Du som er i Norge, kan derfor ikke søke om familieinnvandringstillatelse på vegne av ditt familiemedlem som er i utlandet.
-
Jeg er forlovet og ønsker å gifte meg med en person som bor i Norge. Kan jeg få familieinnvandring for å gifte meg i Norge?
For søkere fra ditt land kan det være vanskelig å få ja på søknaden om familieinnvandring for å gifte seg. Dette er fordi UDI vurderer om det er sannsynlig at du drar tilbake til hjemlandet ditt hvis dere ikke gifter dere som planlagt. Du har større muligheter for å få ja på søknaden om familieinnvandring hvis dere gifter dere først.
-
Jeg er russisk statsborger og min forlovede bor i Norge. Min forlovede kan ikke reise til Russland nå. Påvirker det min familieinnvandringssak hvis vi gifter oss i et annet land?
Nei, det vil ikke påvirke din sak at dere gifter dere i et annet land. Det er viktig at ekteskapet er gyldig inngått etter lovene i det landet dere gifter dere i. Det vil påvirke søknaden deres hvis ekteskapet ikke er gyldig inngått.
-
Jeg har et familiemedlem som er berørt av situasjonen i Russland. Kan vi søke om familieinnvandringstillatelse i Norge, og hvor kan vi søke fra?
Det er ingen endringer i fremgangsmåte eller regler for å søke familieinnvandringstillatelse for russere. Det vil si at ordinære regler for familieinnvandring fortsatt gjelder.
For å kunne søke familieinnvandring må dere være nære familiemedlemmer. Nære familiemedlemmer kan eksempelvis være ektefelle, forlovede, barn eller foreldre.
Det er den som flytter til Norge som skal fremsette søknaden. Hovedregelen er at søknaden fremmes fra utlandet, det vil si enten det landet søkeren er statsborger i, eller fra det landet søker har bodd i de siste seks månedene.
Hvis søkeren allerede er i Norge og ønsker å søke fra Norge, gjelder spesielle krav for søkere, for eksempel må søkeren dokumentere faglært kompetanse.
For å få innvilget familieinnvandring er det også krav til referansepersonen som bor i Norge, blant annet å ha høy nok inntekt.
-
Kan jeg søke familieinnvandring fra et land der jeg ikke er statsborger?
For å søke fra det landet du oppholder deg i, må du enten være statsborger eller ha hatt lovlig opphold der i seks måneder. Hvis ikke, kan du ikke søke fra dette landet.
-
Vil UDI behandle min søknad om familieinnvandring fra Russland raskere?
UDI gir ingen generell prioritering av din søknad om familieinnvandring på bakgrunn av at du er i Russland. Hvis du ønsker prioritering, må du be om dette. Vi vil gjøre en individuell vurdering av din forespørsel om prioritet.
Hvis du sender inn en forespørsel om prioritet, men UDI svarer at vi ikke kan prioritere saken din, vil de normale ventetidene gjelde for deg.
Oppholdstillatelse for arbeid
-
Jeg er russisk statsborger og ønsker å søke arbeidstillatelse i Norge, hvilke regler gjelder for meg?
Det finnes flere typer tillatelser du kan søke på for å jobbe i Norge. Det er ingen endringer i reglene for å få arbeidstillatelse i Norge for russiske borgere.
-
Kan jeg søke om arbeidsinnvandring fra Norge?
Det er ingen endringer i fremgangsmåte for å søke om arbeidsinnvandring eller reglene for å få arbeidstillatelse i Norge.
-
Jeg har søkt om beskyttelse, kan jeg søke på en arbeidstillatelse som faglært?
Du kan ikke søke om arbeidstillatelse som faglært i Norge hvis du har søkt om beskyttelse først.
Er i Norge
-
Jeg er i Norge med besøksvisum som utløper. Kan jeg bli i Norge?
Et besøksvisum kan aldri forlenges ut over 90 dager. Om du har et besøksvisum som utløper, må du reise hjem. Hvis du er i Norge lenger enn du har lov til å være, kan dette føre til at du blir utvist fra Norge/Schengen.
Dersom du kvalifiserer til å søke om oppholdstillatelse i Norge, kan du gjøre dette før visumet ditt utløper. Som hovedregel må du være faglært for å kunne søke fra Norge.
For søknad om familieinnvandring gjelder det egne regler for å søke fra Norge. Hvis du følger veilederen på denne siden, kan du lese om kravene for å få innvilget familieinnvandring og om du kan levere søknaden i Norge.
-
Jeg er i Norge og har en midlertidig oppholdstillatelse som utløper, kan jeg fornye min tillatelse?
Russiske borgere med fornybare oppholdstillatelser kan søke om fornyelse og få behandlet søknaden på vanlig måte.
-
Jeg er i Norge med permanent oppholdstillatelse eller vil søke om norsk statsborgerskap. Er det noen regelendringer som påvirker meg?
Det er ingen regelendringer eller politiske signaler fra norske myndigheters side som tilsier at russiske borgere med permanent oppholdstillatelse vil bli sendt tilbake til Russland. Hvis du har permanent oppholdstillatelse, beholder du denne etter de ordinære reglene.
Du kan også søke om norsk statsborgerskap hvis du fyller vilkårene for det og ønsker å søke. Fra norske myndigheters side er det ingen restriksjoner på muligheten til å ha dobbelt statsborgerskap. Slik situasjonen er nå, påvirker ikke krigen statusen til russiske borgere som er i Norge. -
Oppholdstillatelsen min utløper og kan ikke fornyes. Kan jeg bli i Norge?
Hvis du har en oppholdstillatelse som utløper, må du som hovedregel reise hjem. Hvis du kvalifiserer til en annen oppholdstillatelse enn den du har, kan du søke fra Norge dersom du er faglært eller har hatt gyldig oppholdstillatelse de siste 9 månedene. Søknaden om ny oppholdstillatelse må fremmes før din nåværende tillatelse utløper.
Dersom du ikke har søkt om ny oppholdstillatelse innen utløpet av tillatelsen, og ikke reiser ut i løpet av utreisefristen, kan dette føre til at du blir utvist fra Norge/Schengen.
-
Jeg har fått endelig avslag på min sak hos UNE, vil saken min bli vurdert på nytt med tanke på situasjonen i Russland nå?
UDI og UNE har ikke suspendert utreiseplikten til Russland (eksternt nettsted). Det betyr at du plikter å returnere til Russland hvis du har fått endelig avslag på søknaden din av UNE. Hvis du mener det er nye momenter i saken din kan du be om en ny vurdering av saken din (omgjøringsanmodning) (eksternt nettsted).
Beskyttelse (asyl)
-
Hvordan kan jeg søke beskyttelse i Norge?
Du må søke beskyttelse hos politiet. Du trenger ikke visum eller gyldig oppholdstillatelse for å søke om beskyttelse i Norge. Du må være i Norge eller på den norske grensen for å kunne søke om beskyttelse. Her må du søke beskyttelse hos politiet.
Hvor finner jeg politiet?
For å søke om beskyttelse hos politiet, kan du:
- fortelle politiet på grensen at du vil søke om beskyttelse (asyl),
- møte opp hos politiet der du befinner deg, eller
- møte opp på det nasjonale ankomstsenteret på Råde.
Politiet der du er hjelper deg med transport til Nasjonalt Ankomstsenter. Politiets Utlendingsenhet på Nasjonalt Ankomstsenter har en samtale med deg for å registre søknaden din om beskyttelse. Du får et bevis som viser at du har søkt om beskyttelse.
-
Kan jeg søke beskyttelse i Norge nå?
Alle har rett til å søke beskyttelse. Du må være i Norge eller på den norske grensen for å kunne søke om beskyttelse.
På grunn av krigen i Ukraina er det nå flere enn før som søker beskyttelse i Norge på bakgrunn av obligatorisk militærtjeneste i Russland. Hovedregelen er at det å måtte delta i militærtjeneste i hjemlandet, eller å risikere straff for å unndra seg militærtjeneste, ikke gir grunnlag for beskyttelse (eller opphold på humanitært grunnlag) i Norge.
Vi gjør imidlertid alltid en konkret og individuell vurdering av søknaden. Det kan gjøres unntak fra hovedregelen:
• hvis søkeren risikerer ekstraordinær straff på grunn av forhold som er nevnt i flyktningkonvensjonen (etnisitet, religion, politisk oppfatning)
• hvis søkeren risikerer straff for å nekte å gjennomføre militærtjeneste som innebærer deltakelse i krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten eller andre alvorlige forbrytelserAndre søknader om beskyttelse (asyl) blir behandlet som vanlig, og du kan finne informasjon om ventetider for de som har søkt om beskyttelse her.
-
Kan jeg levere søknad om beskyttelse (asyl) i Russland?
Nei, du kan ikke levere søknad om beskyttelse i Russland. Du må være i Norge eller på norsk grense for å søke om beskyttelse i Norge. Vi kan ikke bistå deg med å reise ut av Russland.
-
Jeg har søkt om beskyttelse i Norge, hva skjer nå?
Når du har søkt om beskyttelse på individuelt grunnlag, blir søknaden din behandlet på samme måte som andre søkere som får individuell vurdering. Det vil si at saken din utredes gjennom registreringssamtale og asylintervju. Vi foretar en konkret og individuell vurdering av din sak.
UDI har ikke tatt endelig stilling til hvordan vi skal vurdere søknadene om beskyttelse på bakgrunn av militærtjeneste i Russland. Det betyr at vi ikke behandler disse sakene nå. Hvis du søker beskyttelse på bakgrunn av militærtjeneste, må du derfor være forberedt på lang ventetid i saken din. Vi kan ikke si hvor lenge du må vente. Vi oppfordrer deg til å følge med på nettsidene våre for oppdatert informasjon.
Andre søknader om beskyttelse (asyl) blir behandlet som vanlig, og du kan finne informasjon om ventetider for de som har søkt om beskyttelse her.