For at vedtaket ditt skal komme frem så fort som mulig, er det viktig at du gir beskjed til oss hvis du får en annen postadresse enn den du har oppgitt i søknaden din.
Hvis det skjer ting i livet ditt som kan ha betydning for søknaden din om norsk statsborgerskap, må du gi beskjed til UDI.
Dette kan være at
Mange ønsker å få saken sin raskt behandlet. Men det må være helt spesielle forhold i saken din for at den skal gå foran i køen.
Du må melde flytting til folkeregisteret (eksternt nettsted) så raskt som mulig når du vet at du skal flytte. UDI får den nye adressen din fra folkeregisteret automatisk.
Hvis du er i Norge og flytter mens du venter på at UDI skal behandle saken din, må du melde fra til politiet om at du flytter senest én uke etter at du flytter. Du kan gi beskjed til politiet der du flytter til, eller til politiet der du bodde før.
Hvis du er i utlandet og flytter før UDI har behandlet søknaden din, må du melde fra til ambassaden eller konsulatet der du leverte søknaden din. Hvis du ikke gjør det, risikerer du at du ikke får svaret på søknaden din.
Det kan ta litt tid fra du er innvilget norsk statsborgerskap og til du får norsk pass.
Fra det tidspunktet du er innvilget norsk statsborgerskap, er ikke lenger oppholdskortet ditt gyldig, selv om kortet ikke har gått ut på dato. Hvis du har pass fra et annet land og ikke har norsk pass, må du være oppmerksom på at det kan bli vanskelig å dokumentere at visumreglene som gjelder for norske borgere også gjelder for deg.
Det er vanligvis ikke passkontroll på reiser mellom Schengenland.
Når du reiser inn igjen i Norge, kan du måtte vise at du har lovlig opphold i Norge i grensekontrollen. Personer med pass fra utenfor EU/EØS dokumenterer vanligvis dette med et gyldig oppholdskort.
Hvis du reiser uten norsk pass eller norsk ID-kort, kan du oppleve problemer i grensekontrollen inn til Schengen/Norge, eller ved en ID-kontroll i et annet Schengenland. Det kan altså hende at du får problemer med å reise inn igjen i Norge etter utenlandsoppholdet.
Hvis du har fått norsk statsborgerskap mens du er på reise i utlandet, bør du være forberedt på at du kan få spørsmål ved innreise til Norge om hvorfor du fortsatt reiser med et reisebevis / utlendingspass / annet lands pass og oppholdskort og ikke har norsk pass. Du må da forklare at du ble norsk statsborger mens du oppholdt deg i utlandet og derfor ikke har hatt mulighet til å skaffe norsk pass.
Søknadsgebyret kan bare bli tilbakebetalt til deg hvis du ikke har møtt opp og levert søknaden enda. Hvis du har sendt en type søknad der du kun trenger å laste opp søknadsdokumentene elektronisk, og du altså ikke har krav om å møte personlig, kan du ikke få tilbakebetalt gebyret etter at du har lastet opp dokumentene.
Hvis du ønsker å få tilbakebetalt et søknadsgebyr, må du kontakte politidistriktet eller ambassaden som er ansvarlig for søknaden din. UDI kan ikke hjelpe deg med tilbakebetaling.
Hvis du allerede har levert søknaden ved personlig oppmøte og ønsker å trekke søknaden din, selv om gebyret ikke blir tilbakebetalt, må du sende oss skriftlig beskjed om dette. Du kan skrive et kort brev der du forklarer at du ønsker å trekke søknaden din. Brevet må være signert av deg som er søkeren. Du må sende inn brevet elektronisk. Når vi mottar informasjonen om at du vil trekke søknaden, henlegger UDI saken din og sender deg en skriftlig bekreftelse på henleggelsen.