Reise til utlandet: Du trenger gyldig oppholdskort


Hvis du skal reise ut av Norge, må du ha et gyldig pass og oppholdskort.

Publisert: 14.06.2018 - Sist endret: 15.03.2024

Hvis du har søkt om utlendingspass, reisebevis eller ny oppholdstillatelse og ikke har fått svar ennå, kan vi dessverre ikke prioritere søknaden din selv om du har lagt planer.

Dette må du huske hvis du planlegger en reise til utlandet

Når du skal reise til utlandet, må du ha:

  • gyldig pass/utlendingspass/reisebevis for flyktninger, og
  • gyldig oppholdskort

Hvis du mangler gyldig pass/utlendingspass/reisebevis eller gyldig oppholdskort, bør du ikke reise ut av Norge. Da kan du få problemer på flyplassen, når du prøver å reise inn i et annet land, eller når du prøver å reise tilbake til Norge.

Du bør heller ikke bestille reiser til utlandet før du har både gyldig pass/utlendingspass/reisebevis og gyldig oppholdskort. Søknaden din kan dessverre ikke bli prioritert selv om du har planlagt og betalt for en reise. 

Det er oppholdskortet som dokumenterer at du har oppholdstillatelse i Norge. Politiet har ansvar for grensekontrollen. UDI kan ikke svare på spørsmål om hvordan grensekontrollen praktiseres i Norge eller i andre land. Vi kan heller ikke skrive bekreftelser som kan brukes for å reise, og som flyselskaper eller andre lands myndigheter med sikkerhet vil godta. Alle reiser uten oppholdskort vil derfor være på egen risiko.

Dette gjelder ikke nordiske borgere og borgere av EU/EØS-land. Vi oppfordrer likevel til at du undersøker hvilken ID-plikt som gjelder for landet du skal besøke. Det er landet som utsteder ditt pass/ID-kort med reiserett, som vil ha mer informasjon om dette.

Informasjon til familiemedlemmer av EU/EØS-borgere

Hvis du er familiemedlem av en EU/EØS-borger og har en søknad om oppholdskort/varig oppholdskort til behandling, bør du ikke reise ut av Norge før du har et gyldig oppholdskort.

Hvis du velger å reise fra Norge uten at du har et gyldig oppholdskort, kan du få problemer ved innreise og mellomlanding i andre land. Du må også forvente å bruke lang tid i grensekontrollen i Norge når du kommer tilbake. UDI kan ikke svare på spørsmål om hvordan grensekontrollen praktiseres i Norge eller i andre land. Vi kan heller ikke skrive bekreftelser som kan brukes for å reise, og som flyselskaper eller andre lands myndigheter med sikkerhet vil godta. Alle reiser uten oppholdskort vil være på egen risiko.

Hvis du er fra et visumpliktig land og ikke har gyldig oppholdskort i Norge, må du ha besøksvisum (Schengenvisum) for å returnere til Norge. Når du søker om besøksvisum må du levere inn dokumentasjon på ditt familieforhold til EU/EØS-borgeren og dokumentasjon på at han eller hun er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende, tjenesteyter, har tilstrekkelig midler eller er student i Norge.  Du har i utgangspunktet krav på visum, rett på prioritert saksbehandling av visumsøknaden og du trenger ikke betale gebyr. Du må selv sjekke ventetider for visum ved den aktuelle utenriksstasjonen på deres nettsider. Her finner du mer informasjon om besøksvisum.

Informasjon til deg som venter på svar

Det er våre vanlige ventetider som gjelder. Vi oppdaterer informasjonen om ventetider hver måned.

Det må være helt spesielle forhold i saken din for at den skal gå foran i køen. Søknaden din kan dessverre ikke gå foran i køen selv om du har planlagt å reise.  

Informasjon til deg som har fått oppholdstillatelse 

Hvis du har fått en oppholdstillatelse, og oppholder deg i Norge, må du som oftest bestille time hos politiet for å få oppholdskort (eksternt nettsted). Vi gjør oppmerksom på at det normalt vil ta 20 dager fra du har møtt hos politiet til du får oppholdskortet ditt i posten. Det kan også være lang ventetid før du får time hos politiet.

Hvis du søkte oppholdstillatelse etter 16. april 2021 og avga fingeravtrykk og bilde av ansiktet ditt da du leverte søknaden hos politiet, vil du i mange tilfeller motta kortet i posten uten at du må møte opp hos politiet en gang til. Når du planlegger en reise, er det viktig å huske at det kan ta tid fra du får innvilget oppholdstillatelse og til du mottar det fysiske oppholdskortet.

Hvis du har fått oppholdstillatelse, befinner deg i utlandet og trenger et visum for å reise inn i Norge, vil ambassaden som har ansvaret for saken din gi deg et innreisevisum. Det varierer fra land til land hvor lang tid det tar før ambassaden eller VFS-søknadssenteret tar kontakt med deg, og du får innreisevisumet ditt til Norge.

Fant du det du lette etter?