Dekning av utgifter til helse- og omsorgstjenester for beboere
I denne oversikten finner du informasjon om hvilke utgifter beboeren selv skal betale og hvilke utgifter UDI dekker. Beboernes rettigheter deles inn etter de med lovlig opphold, og de med endelig avslag (ulovlig opphold). Oversikten omhandler kommunale helsetjenester, spesialisthelsetjenester, tannhelsetjenester og obligatorisk tuberkuloseundersøkelse.
Denne oversikten omhandler beboere i asylmottak. Dette inkluderer personer med asylsøknad til behandling, personer med endelig avslag og personer med oppholdstillatelse. Asylsøkere som bor utenfor asylmottak, omfattes ikke av oversikten.
Videre informasjon:
- UDIs reglement for økonomiske ytelser til beboere i statlige mottak (eksternt nettsted)
- Helsedirektoratets veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente (eksternt nettsted)
- Pasientreiser (eksternt nettsted)
Ulike tema
-
Helsetjenester som er gratis for alle beboere
- Barn under 16 år er fritatt for egenandeler til lege, psykolog, poliklinikk (sykehus), røntgeninstitutt, pasientreiser, medisiner og utstyr på blå resept (egenandelstak 1)
- Konsultasjon, behandling og medisiner i forbindelse med allmennfarlig smittsom sykdom (med mindre noe annet er bestemt)
- Kondomer (eksternt nettsted) og p-piller (eksternt nettsted) for unge mellom 16 og 18 år
- Psykoterapeutisk behandling for pasienter under 18 år
- Hepatitt B-vaksine for menn som har sex med menn
- Svangerskapskontroll
- For barn er all tannbehandling gratis til og med det året de fyller 18 år. Dette gjelder så lenge den utføres i den offentlige tannhelsetjenesten eller hos privatpraktiserende tannlege som har avtale med fylkeskommunens tannhelsetjeneste. Tannregulering er ikke gratis.
-
Retten til helse- og omsorgstjenester for beboere med asylsøknad til behandling eller innvilget oppholdstillatelse
- Asylsøkere har samme rett til helsetjenester som resten av befolkningen. Retten til helsehjelp gjelder fra de kommer til Norge for å søke beskyttelse (asyl).
- Rettighetene omfatter både somatisk (fysisk) og psykisk helsehjelp fra kommune- og spesialisthelsetjeneste, inkludert hjelp for rusmiddelproblemer.
- Barn under 18 år som oppholder seg i Norge har rett til både helse- og omsorgstjenester. Alle barn har rett til helseundersøkelser og vaksinasjon i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
- Voksne asylsøkere som bor i asylmottak har ikke rett til omsorgstjenester. De kan likevel få omsorgstjenester hvis de er bosatt i en kommune med særlig avtale mellom utlendingsmyndighetene og den enkelte kommune (eksternt nettsted).
- Asylsøkere har rett til nødvendige tannhelsetjenester
- En person som oppholder seg i Norge i påvente av en avgjørelse om hvilket Dublin-land som skal realitetsbehandle asylsøknaden («dubliner»), er asylsøker med fulle rettigheter frem til UDI har fattet et vedtak i saken.
- Asylsøkere i 48-timers prosedyre har rett til øyeblikkelig helsehjelp og helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente.
-
Retten til helse- og omsorgstjenester for personer med endelig avslag
- Personer med endelig avslag og personer uten lovlig opphold har rett til øyeblikkelig helsehjelp og helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente (se forskrift om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket §§ 3, 5 (eksternt nettsted)). Dette betyr at personene har rett til denne helsehjelpen så lenge de er i Norge, uavhengig av status i saken deres eller når det er planlagt at de må forlate Norge. Det er helsepersonell som skal vurdere om en beboer har behov for helsetjenester.
- Personer med endelig avslag skal som hovedregel dekke utgiftene til helsehjelp selv. Ved behov for øyeblikkelig hjelp eller helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente, har ikke personen noen plikt til å betale før hun eller han har fått helsehjelpen. Hvis personen ikke er betalingsdyktig, skal utgiftene dekkes av helsetjenesten i kommunen eller av spesialisthelsetjenesten.
- Barn under 18 år med endelig avslag har samme rettigheter til helse- og omsorgstjenester som andre barn i Norge, unntatt retten til fastlege.
- Gravide har rett til nødvendig helsehjelp før og etter fødselen. Gravide har rett til oppfølging av lege eller jordmor på helsestasjonen og rett til å føde på sykehus. Helsehjelp før og etter fødsel er gratis. Sykehus skal ikke kreve betaling for fødsel. Se veileder IS-1022 (eksternt nettsted) eller www.helsenorge.no (eksternt nettsted) for mer informasjon.
-
Kommunehelsetjenester (primærhelsetjenester)
Hvilke tjenester?
- legevakt
- fastlege
- fysioterapi
- ergoterapi
- hjemmesykepleie
- helsesøster
- helsestasjons- og skolehelsetjenesten
- svangerskapskontroll hos jordmor
- kommunepsykolog
- leger som har avtaler med regionale helseforetak
Hva sier loven?
- Kommunen har ansvaret for at de som oppholder seg i kommunen får helsehjelp (eksternt nettsted)
- Asylsøkere har fulle rettigheter til helsehjelp fra kommunen
- Voksne asylsøkere har ikke rett til omsorgstjenester fra kommunen
Hva dekker UDI?
Transittmottak
- Beboers egenandeler for nødvendig helsehjelp og transport til og fra undersøkelse eller behandling (eksternt nettsted).
- Beboers utgifter til medisiner (både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte) og egenandel, etter medisinskfaglig vurdering av helsepersonell (eksternt nettsted).
Ordinære mottak
Hva dekker ikke UDI?
- Beboers egenandeler for nødvendig helsehjelp og transport
- Utgifter til medisiner (både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte)
- Utgifter for transport til og fra undersøkelse eller behandling
- Utgifter til tolketjenester i konsultasjoner/ved behandling
-
Spesialisthelsetjenester
Hvilke tjenester?
- Helsetjenester i sykehus/helseforetak
- Helsetjenester i poliklinikk
- Helsetjenester fra legespesialister utenfor sykehus med avtale med regionale helseforetak (avtalespesialister)
- Helsetjenestene gjelder både somatiske (fysiske) og psykiske lidelser
Hva sier loven?
- Staten har det overordnede ansvaret for at befolkningen gis nødvendige spesialisthelsetjenester (eksternt nettsted).
- De fire regionale helseforetakene skal sørge for at det tilbys spesialisthelsetjenester som: sykehustjenester, psykisk helsehjelp, medisinske laboratorietjenester og radiologiske tjenester.
Hva dekker UDI?
Transittmottak
- Beboerens egenandeler for nødvendig helsehjelp og transport til og fra undersøkelse eller behandling (eksternt nettsted).
- Beboers utgifter til medisiner (både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte) og egenandel, etter medisinskfaglig vurdering av helsepersonell (eksternt nettsted).
Ordinære mottak
Hva dekker ikke UDI?
- Beboerens egenandeler for nødvendig helsehjelp og transport til og fra undersøkelse eller behandling
- Utgifter til medisiner (både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte)
- Utgifter til transport til og fra undersøkelse eller behandling
- Utgifter til tolketjenester i konsultasjoner/ved behandling
-
Tannhelsetjenester
Fire første uker etter ankomst og ved endelig avslag:
- Utgifter til tannhelsetjenester som er akutt hjelp (behandling av smerter og infeksjoner)
I løpet av første seks måneder:
- Akutt hjelp
- Foreløpig undersøkelse
- Primærforebyggende behandling som forhindrer utvikling av ny sykdom, omfatter fluor, munnhygiene og kosthold
- Sekundærforebyggende tiltak skal bidra til å forhindre videreutvikling av sykdom eller funksjonssvikt, som midlertidige fyllinger og kroner
Etter seks måneder og ved innvilget opphold:
- Ordinær tannbehandling, herunder permanent rehabilitering og behandling av tannkjøttsykdommer.
Hvem skal betale for behandlingen som beboer til enhver tid har rett til å få?
Transittmottak
Ved akutt behov for tannlegebehandling for beboere i transittmottak dekker UDI nødvendig behandling og eventuelle reise- og tolkeutgifter. Medisiner dekkes av UDI hvis helsepersonell, eventuelt tilknyttet transittmottaket, vurderer at en beboer har behov for det. Denne rettigheten er knyttet opp til opphold i transittmottak, uavhengig av hvor lang tid oppholdet varer. UDI dekker denne behandlingen for beboere i transittmottak, fordi denne gruppen får et begrenset beløp i løpende ytelser.
Ordinære mottak
Voksne beboere i ordinære mottak må som hovedregel selv dekke utgifter til tannbehandling og eventuell tolk. Ungdom i alderen 19 til 20 år betaler 25 % av takstene.
Barn
For barn, til og med det året de fyller 18 år, er all tannbehandling (med unntak av tannregulering) uten kostnader for den enkelte. For barn dekker fylkeskommunen også eventuelle tolkeutgifter i forbindelse med tannbehandling.
Tilleggsytelser
Beboere i alle typer mottak har mulighet til å søke UDI om såkalte tilleggsytelser for å dekke utgifter til tannhelsetjenester (eksternt nettsted).
Mer informasjon
-
Tuberkuloseundersøkelse
UDI dekker:
- Utgiftene til tuberkuloseundersøkelse
- Behandling av tuberkulose
- Transport til og fra undersøkelse
Alle asylsøkere har plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse (eksternt nettsted) og undersøkelsen skal skje innen fjorten dager at de kommer til Norge.
-
Finansiering av helsetjenester og egenandeler
Kommunale helsetjenester og spesialisthelsetjenester finansieres gjennom statlige overføringer til kommunene og helseforetakene gjennom refusjonsordninger og egenandel fra pasienten.
Asylsøkere og deres familiemedlemmer er medlemmer i folketrygden, og har rett til stønader etter folketrygdloven kapittel 5. Asylsøkere betaler egenandel hos lege, for poliklinisk behandling, fysioterapi og medisiner.