50 000 ukrainske søknader om beskyttelse


Antallet ukrainere som har søkt beskyttelse i Norge passerer nå 50 000.

Publisert: 29.06.2023

Etter at krigen startet i fjor, har Utlendingsdirektoratet (UDI) så langt innvilget kollektiv beskyttelse til om lag 47 000 ukrainere. Hittil i år er det i snitt kommet 76 ukrainske flyktninger per dag til Norge. 

Tett samarbeid

Tiden fra søknad til vedtak om kollektiv beskyttelse er nå normalt litt over tre uker, og fra søknad til bosetting i en kommune i underkant av tre måneder.

- De utfordringene vi opplevde med mottaket av flyktninger i den første fasen etter at krigen startet, ble løst relativt raskt. Jeg vil fremheve tett og godt samarbeid mellom politiet, UDI, IMDi og andre statlige myndigheter, sier UDI-direktør Frode Forfang. Han legger til at kommunenes vilje til å bosette flyktninger har vært helt avgjørende.

Usikkert ankomstbilde

Det er svært usikkert hvor mange ukrainere som kommer hit i fortsettelsen. UDI publiserer jevnlig nye scenarioer for ankomster, og siste mellomscenario er 25 000 til 45 000 for 2023.

- Ankomstene fremover beror dels på utviklingen av krigen, men også på hvor mange av flyktningene forlater Ukraina som velger å reise videre til Norge. Derfor må vi være forberedt på svært ulike scenarioer, sier Frode Forfang.

Lenker:

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?