Sjekkliste for søknad om norsk statsborgerskap
Informasjonen er tilpasset
Viktig informasjon: Hva skjer med det nåværende statsborgerskapet dit
Fra og med 1. januar 2020, er det tillatt å ha ett eller flere statsborgerskap i tillegg til det norske. Norge vil ikke kreve at du gir fra deg ditt tidligere statsborgerskap.
For at du skal kunne ha dobbelt statsborgerskap, må også det andre landet du er statsborger av godta dette.
Du må selv undersøke hvilke regler som gjelder i landet du er statsborger av nå. Du kan for eksempel se etter informasjon på en offisiell nettside som tilhører myndighetene i dette landet, eller spørre en ambassade.
Du trenger ikke å gi beskjed til norske myndigheter om at du ønsker å beholde det tidligere statsborgerskapet ditt.
Slik gjør du
- Skriv ut listen.
- Kryss av i boksene.
- Signér og dater listen.
- Ta med listen sammen med dokumentene og kopiene dine når du skal levere disse hos politiet.
Det er ditt ansvar å sørge for at du har levert inn alle dokumentene i listen som er aktuelle for deg. Hvis du ikke leverer alle nødvendige dokumenter, må du levere en skriftlig forklaring på hvorfor. Hvis ikke all relevant dokumentasjon er lagt ved, kan dette føre til at det tar lengre tid før du får svar eller at søknaden din blir avslått.
Du må vise fram originaldokumentene
Det er viktig at du tar med de originale dokumentene når du møter opp hos politiet.
Du må ta med egne kopier av originaldokumentene med oversettelse
Du må selv ta med kopier av alle originale dokumenter du skal levere med søknaden. Politiet kan da bekrefte kopien din som en rett kopi. Politiet beholder kopien, og du kan ta med det originale dokumentet hjem.
Dokumenter som er på et annet språk enn norsk eller engelsk, må være oversatt til norsk eller engelsk.
Oversettelsen må være bekreftet av en autorisert translatør eller offentlig tolketjeneste. Du må få dokumentet oversatt før du leverer søknaden. Det er ditt ansvar å sørge for oversettelse og betale for dette.
Dokumenter som alle skal levere inn
Signaturskjemaet er vedlegget som du fikk tilsendt på e-post hvis du registrerte søknaden din på nett. Dette må du skrive ut og ha med deg. Hvis du ikke har signaturskjemaet lenger eller du ikke har søkt på nett, må du fylle ut dette skjemaet (Signaturskjema om statsborgerskap (udi.no) (pdf, 158 kB)). Hvis du leverer søknad for barn, trenger du ikke å fylle ut dette, men kun samtykkeskjema for barn/umyndige som du finner lenger ned på siden.
Du må vise frem reisedokumentet ditt i original for politiet. Du kan også legge ved andre identitetsdokumenter.
For de siste 10 årene, eller for de årene du har hatt tillatelse til opphold i Norge hvis oppholdet er kortere enn 10 år.
Hvis du er født i utlandet.
Skriv inn i søknadsskjemaet i Søknadsportalen alle utenlandsreiser du har foretatt de siste 10 årene, eller siden du ble født eller flyttet til Norge, hvis det er mindre enn ti år siden. Regn tilbake fra dagens dato.
Hvis det ikke er plass nok til å fylle ut alle reisene dine i Søknadsportalen, kan du legge ved et ekstra ark.
Dersom du for eksempel skal studere eller arbeide i utlandet.
Du må bestille politiattesten på politiets nettsider, www.politi.no/politiattest (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu). Der finner du også informasjon om hvor lang tid det vil ta før du får politiattesten din. Etter at du har logget deg inn, må du velge «Statsborgerskap» under «Kategori», og «Søknad om norsk statsborgerskap.» under «Formål». Attesten kan ikke være mer enn tre måneder gammel når du møter opp hos politiet for å levere søknadsdokumentene. Derfor må du vente med å søke om politiattest til du vet når du har time for oppmøte hos politiet. Hvis du allerede har en politiattest som har blitt eldre enn tre måneder, må du søke om en ny attest før du møter opp til timen din.
Hvis du ikke allerede har permanent oppholdstillatelse eller varig oppholdsrett i Norge
Hvis du søker om norsk statsborgerskap uten å ha permanent oppholdstillatelse først, må du levere dokumentene på sjekklisten for søknader om permanent oppholdstillatelse.
Hvis du har benyttet registreringsordningen for borgere av EU/EØS og deres familiemedlemmer, men ikke har varig oppholdsrett i Norge, må du dokumentere at du har hatt oppholdsrett i perioden du har bodd i Norge, og at du fortsatt har oppholdsrett i dag. Se hvilken dokumentasjon du må legge frem på sjekklisten for søknad om varig oppholdsrett for EU/EØS-borgere og deres familiemedlemmer. Som hovedregel må du dokumentere at du har hatt oppholdsrett i syv år i løpet av de siste 10 årene.
Dokumentasjon på beståtte prøver i norsk og samfunnskunnskap (for de mellom 18 og 67 år)
Du må ha bestått prøver i norsk og samfunnskunnskap.
Hvis du har mistet prøvebeviset ditt, finner du informasjon på Kompetanse Norge sine nettsider (eksternt nettsted, åpnes i nytt vindu) om hvordan du kan skaffe en kopi.
- er over 55 år og kom til Norge på bakgrunn av søknad om beskyttelse eller som overføringsflyktning, eller
- er over 55 år og mottar uføretrygd
- er statsløs
Hvis du har mistet prøvebeviset ditt, finner du informasjon på Kompetanse Norge sine nettsider (eksternt nettsted) om hvordan du kan skaffe en kopi.
Hvis du har mistet prøvebeviset ditt, må du kontakte stedet der du tok prøven for å få et nytt.
Hvis du ikke har bestått prøve i norsk muntlig
Du kan få unntak fra kravet til å ha bestått en prøve i norsk muntlig på minst nivå B1 hvis du kan levere inn en av disse typene dokumentasjon:
Hvis du ikke har bestått statsborgerprøven
Du kan få unntak fra kravet til å ha bestått statsborgerprøven hvis du kan levere inn en av disse typene dokumentasjon:
Hvis du ikke er i stand til å gjennomføre prøvene av helsemessige årsaker, andre tungtveiende årsaker eller personlige forutsetninger
Du må fylle ut dette skjemaet (pdf, 175 kB) for å søke om unntak fra prøvene.
Hvis du tidligere har fått fritak fra kommunen fra å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnskunnskap og/eller fritak fra å ha bestått prøvene i norsk muntlig eller samfunnskunnskap
Hvis du har norsk ektefelle, partner eller samboer
Dette gjelder bare deg som har oppholdt deg i Norge, med oppholdstillatelser av minst ett års varighet, i mindre enn sju år.
Fyll ut UDIs Samlivserklæringsskjema (pdf, 583 kB) (www.udi.no/skjema)
Hvis du har endret navn etter at du kom til Norge
Hvis du har endret navn etter at du kom til Norge, må du fylle ut Skjema for endring av navn (pdf, 534 kB) (www.udi.no/skjema) og levere det inn med søknaden. Hvis du byttet etternavn fordi du giftet deg, trenger du ikke fylle ut dette skjemaet.
Tilleggsdokumenter for søkere under 18 år
Gjelder kun dersom en av foreldrene ikke har del i foreldreansvaret, eller andre enn foreldrene har del i foreldreansvaret.
Barn over 12 år må samtykke til søknaden. Hvis foreldreansvaret er delt, må begge foreldrene samtykke til at barnet søker om norsk statsborgerskap ved å undertegne søknaden til barnet. Begge foreldrene må ha med seg legitimasjon når de møter hos politiet. Hvis bare en av foreldrene møter hos politiet må denne ha med seg legitimasjonen (original eller kopi) til den andre forelderen. Dersom en av foreldrene oppholder seg utenlands, må han/hun henvende seg med legitimasjon til nærmeste norske utenriksstasjon for å levere skriftlig samtykke.
Samtykkeskjema er vedlegget som du fikk tilsendt på e-post hvis du registrerte søknaden til barnet på nett. Hvis du ikke har samtykkeskjemaet lenger eller du ikke har søkt på nett, må du fylle ut dette skjemaet (Samtykke til søknad om statsborgerskap for barn/umyndige (udi.no) (pdf, 180 kB)).
Hvis du har planlagt å bo i utlandet fordi du eller ektefellen/samboeren/forelderen din skal arbeide, studere eller få medisinsk behandling
Dokumentasjon for særlige grupper av søkere
Hvis du er i en av disse gruppene må du levere følgende dokumentasjon: