Konsultasjon i søknader om besøksvisum


Når statsborgere av visse land søker om besøksvisum (Schengenvisum), må søknaden godkjennes av alle Schengenlandene. Dette tar minst åtte dager.

Hvis du er statsborger av et land i listen nederst på denne siden, må søknaden din sendes på slik godkjenning (konsultasjon). Dette gjelder uansett hvilket land du bor i nå. 

Når ambassaden, konsulatet eller UDI har vurdert søknaden din, vil vi sende den til de andre Schengenlandene. Vi kan ikke behandle søknaden din ferdig før alle disse landene har godkjent den. Dette vil ta minst åtte dager. 

Dette er en rutine for alle statsborgere av landene på denne listen, og betyr ikke at det er noe galt med søknaden din. Rutinen har eksistert i mange år.

Hvis du er statsborger av et av disse landene, bør du søke i god tid. Det vil ikke være mulig å få søknaden din behandlet på under åtte dager.

Hvis du skal besøke et familiemedlem som er livstruende syk eller skal i begravelse til et nært familiemedlem, og ikke kan vente i åtte dager, kan UDI i noen tilfeller gi deg et visum som bare er gyldig i Norge, og ikke i andre Schengenland. Du må ha en legeerklæring som viser at den du skal besøke, er livstruende syk. 

Statsborgere av disse landene

Afghanistan
Algerie
Aserbajdsjan
Bangladesh
Belarus (gjelder kun for dem som har diplomatpass eller tjenestepass)
Egypt (gjelder ikke for de som har diplomatpass eller tjenestepass)
Eritrea
Etiopia
Iran
Irak
Jemen
Jordan
Kenya
Kirgisistan
Kongo
Libanon
Libya
Mali
Mauritania
Marokko
Niger
Nigeria
Nord-Korea
Pakistan
Russland
Rwanda
Saudi-Arabia (gjelder ikke for dem som har diplomatpass)
Somalia
Sør-Sudan
Sri Lanka
Sudan
Syria
Tadsjikistan
Tunisia
Turkmenistan
Usbekistan 
Vietnam 

Andre grupper søkere

Palestinere
Flyktninger
Statsløse

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?