Barns rett til å bli hørt


Alle barn har rett til å bli hørt og få mulighet til å delta i avgjørelser som angår dem. Dette betyr at du som er barn har rett til å si hva du tenker og mener i saker som handler om deg selv eller familien din. Du skal selv bestemme om du skal fortelle noe, ingen andre. Du bestemmer også selv hva du vil fortelle om.
Du kan forklare deg direkte eller gjennom foreldre eller andre som kan forklare seg på dine vegne. Dersom du ønsker å fortelle om noe, må dette i utgangpunktet være skriftlig. Noen grupper barn skal få tilbud om en samtale hvis de ønsker det. Se mer om dette nedenfor.

Hvordan kan jeg fortelle UDI det jeg ønsker å si?

Det er mange måter du kan fortelle UDI hva du mener:

  • Du kan snakke med en voksen du stoler på, som for eksempel en forelder, eller en annen voksen du kjenner. Den voksne du snakker med må skrive ned det du har fortalt.
  • Du kan også skrive til oss selv, eller tegne.

Det du skriver, eller det noen andre skriver på dine vegne, kan du/dere laste opp i UDIs opplastningsløsning for å ettersende nødvendige dokumenter.

Tilbud om samtale

Hvis du eller dine foreldre har søkt om familieinnvandring, kan du be om en samtale hvor du kan fortelle oss det du ønsker, istedenfor å skrive til oss. Du kan be om en slik samtale hvis du er

  • barn som søker alene
  • barn som søker gjenforening med én forelder
  • fosterbarn
  • enslig mindreårig barn med flyktningstatus i Norge, eller
  • barn som har oppholdstillatelse etter utl § 38 og én eller begge foreldrene dine søker familiegjenforening med deg.

Gi beskjed dersom du ønsker en samtale til ambassaden eller politidistriktet hvor du eller dine foreldre leverer søknaden om familieinnvandring. Det vil være ambassaden eller politiet som har samtalen med deg.

Hva skjer etter at du har sagt din mening?

Når du har sagt din mening gjennom å sende inn noe skriftlig eller gjennom en samtale, jobber UDI videre med saken din eller saken til familien din. At du blir hørt betyr ikke at du kan bestemme hva som skal skje. Din mening er viktig, men det er alltid UDI som bestemmer ut fra de reglene som gjelder. Selv om UDI kan bestemme at noen i familien din ikke får bo i Norge, så er det aldri din feil.

Hvem får vite hva du har sagt?

Som regel vil foreldrene dine få vite hva du har sagt. Har de en advokat, vil advokaten også få vite det. Hvis du ikke vil at foreldrene dine skal få vite hva du forteller til UDI, må du forklare UDI hvorfor du ikke ønsker at foreldrene dine skal få vite hva du har sagt til oss. Det er egne regler for når foreldre ikke skal få vite hva barn forteller.

Fant du det du lette etter?