Vi får flere henvendelser fra personer som ønsker å hjelpe ukrainere i Polen, blant annet ved å reise til Polen og hente flyktninger til Norge med buss. Selv om hensikten din er god, så kan transport av mennesker uten riktige dokumenter for lovlig innreise regnes som menneskesmugling, som er straffbart.
Du må selv sjekke reglene som gjelder for grensepasseringer for ukrainske borgere uten biometrisk pass eller ID-dokumenter i andre land du må gjennom på vei til Norge. Norske myndigheter og UDI kan dessverre ikke svare på spørsmål om hva som gjelder utenfor Norges grenser.
Vi oppfordrer deg som vil hjelpe flyktninger til å se hva de etablerte, frivillige organisasjonene skriver på sine nettsider om hva slags hjelp de organiserer, og om de har behov for hjelp fra privatpersoner.
Alle utlendinger som reiser til Norge, må reise lovlig inn i Norge. Det gjelder også for ukrainere. Det er flere måter å reise lovlig inn i landet på. Eksempler på dette kan være personer som:
Hvis du er på den norske grensen, har du lov til å søke om beskyttelse uavhengig om du har reist hit lovlig eller ikke.
Hvis du kjører ukrainske flykninger til Norge, må du melde ifra til Politiets utlendingsenhet per e-post pu.desken@politiet.no, eller telefon 22 80 66 00 før bussen ankommer Norge.
Vi planlegger for at det kan komme økninger i antallet asylsøkere, og vi setter stor pris på tilbud om bygg som kan egne seg for bruk til innkvartering.
Så langt det er mulig, vil vi bruke de rammeavtaleavtalene på mottaksdrift og akuttinnkvarteringer som allerede er etablert, for å dekke behovet for mottaksplasser. Når det er behov for det, vil vi lyse ut nye avtaler. De sentrale aktørene her er kommuner og bedrifter som leverer tilbud om drift på mottakene våre.
Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med disse aktørene, som normalt har stor interesse for ledige bygg for å kunne levere tilbud på drift. Du finner en oversikt over disse aktørene på våre nettsider.
Du kan også ta kontakt med din kommune for å høre om kommunen kan ha bruk for leieboliger til personer som har fått midlertidig oppholdstillatelse og som skal bosettes med offentlig hjelp i den aktuelle kommune.
UDI bruker kun kvalifiserte tolker som står registrert i Nasjonalt tolkeregister (eksternt nettsted) for å registrere flyktninger fra Ukraina.
Du finner informasjon om hvordan du kan bli kvalifisert tolk i offentlig sektor på IMDI sine nettsider (eksternt nettsted).
Hvis du ønsker å kvalifisere deg må du som et minimum avlegge en tospråktest ved OsloMet. I tillegg til å snakke flytende ukrainsk, må du ha minst nivå B2 eller Bergenstest i norsk. Du finner informasjon om tospråktesten hos OsloMet (eksternt nettsted).
Hvis du ønsker å utdanne deg innen tolking, tilbyr OsloMet bachelorprogram i tolking i offentlig sektor (eksternt nettsted).
Hvis du ønsker å bidra med språkkunnskapen din, selv om du ikke kvalifiserer som tolk, så kan du høre om lokale organisasjoner eller kommunen din trenger språkhjelp. Du finner tips på hvordan du kan bidra på IMDI sine nettsider (eksternt nettsted)
For å jobbe som frivillig på asylmottak må du være i en organisasjon eller forening, som UDI eller asylmottaket har et samarbeid med. Personer som jobber som frivillig i asylmottak må ha politiattest. Dette er et absolutt krav som det ikke gjøres unntak i fra.
Nei, UDI og hotellene som tar imot flyktninger i samarbeid med kommunene kan dessverre ikke ta imot gaver til flyktninger.
Vi oppfordrer deg som vil hjelpe flyktninger til å se hva de etablerte, frivillige organisasjonene skriver på sine nettsider om hva slags hjelp de organiserer, og om de har behov for hjelp fra privatpersoner.
Vi opplever et stort engasjement fra privatpersoner som ønsker å bidra. UDI setter stor pris på engasjementet fra sivilsamfunnet, men vi ønsker at hjelpen skal komme til nytte på best mulig måte.
De som søker om asyl i Norge, får utdelt det mest nødvendige de har behov for ved Nasjonalt ankomstsenter: En klespakke med klær og sko til alle årstider, sengetøy og hygienepakker til store og små (bleier og liknende).
På ankomstsentret må vi bruke tiden vår på å ivareta de som har kommet og har dessverre ikke kapasitet til å ta imot og distribuere gaver.
Hvis barnet søker om beskyttelse (asyl) i Norge uten foreldrene, vil barnet bli registrert som en enslig mindreårig asylsøker.
Du finner informasjon for barn som søker om beskyttelse uten foreldrene sine her (eksternt nettsted). Barnet vil få en representant som skal hjelpe barnet gjennom asylsøkerprosessen. Du må kontakte politiet sammen med barnet så snart som mulig.
Hos politiet må du fortelle om din relasjon til barnet, hvor foreldrene er, hvorfor barnet har kommet alene til Norge og hvordan barnet kom til Norge.
Barnet vil få tilbud om å bo i asylmottak eller på et omsorgssenter, avhengig av barnets alder.
Vær oppmerksom på at det kan komme endringer i prosessen. Da vil vi oppdatere informasjonen på denne siden.
Registrer at du bringer kjæledyr fra Ukraina til Norge (eksternt nettsted).
Følgende gjelder for personer som har flyktet fra Ukraina med kjæledyr :
Mattilsynet må registrere og kontrollere alle kjæledyr som kommer til Norge, for å minimere risikoen for spredning av dødelige sykdommer, som rabies (eksternt nettsted), til mennesker og andre dyr i Norge.
Hvis det er mulig, skal ankomst med kjæledyrdyr forhåndsvarsles til Mattilsynet, slik at kontrollen kan gjennomføres ved grensepassering.
På Mattilsynet sine nettsider, finner du mer informasjon om hvilke regler som gjelder for personer som kommer fra Ukraina til Norge med kjæledyr (eksternt nettsted)
Plakat med info til flyktninger som har ankommet Norge:
Please register your animal (eksternt nettsted)
På Miljødirektoratets nettside finner du informasjon om hvilke relger som gjelder for å ta med eksotiske kjæledyr inn til Norge (eksternt nettsted)