Nå kan du søke om tilskudd til aktivitetstilbud for barn i asylmottak


UDI gir tilskudd til aktivitetstilbud for barn i asylmottak. Tilskudd kan gis til enkeltpersoner, frivillige organisasjoner registrert i frivillighetsregisteret eller andre ikke-fortjenestebaserte virksomheter.

Published: 24.01.2023 - Last changed: 14.11.2024

Hvem kan søke

Du kan søke hvis du er en enkeltperson, frivillig organisasjon som er registrert i frivillighetsregisteret (eksternt nettsted) eller andre ikke fortjenestebaserte virksomheter, jf. forskrift om tilskudd til aktivitetstilbud for barn i asylmottak § 2 (også kalt tilskuddsforskriften).

I søknadsbehandlingen vurderer UDI om søknaden oppfyller kravene i forskriften for tilskuddsordningen (eksternt nettsted), og om aktivitetene er i tråd med formålet for tilskuddsordningen. 

Det er viktig å presisere at dette tilskuddet ikke er en rettighet, men en mulighet som man kan søke på, jf. retningslinje UDI 2015-005 (udiregelverk.no) (eksternt nettsted). Aktivitetsmidler for barn i asylmottak punkt 7.3 Vurdering av kostnader ved aktiviteten: 

 “Beløpet som er til disposisjon for tilskuddsordningen er begrenset. Det innebærer at søkeren ikke har krav på tilskudd selv om alle forutsetninger for å få tilskudd er oppfylt.”  

Formål og hensikt med aktivitetstilskuddet for barn i asylmottak

Det gis kun støtte til å organisere aktiviteter for barn i asylmottak.  

  • aktivitetene skal bidra til at barna får en mer meningsfull hverdag
  • aktivitetene skal være tilpasset barnas alder, utviklingsmessige behov og interesser
  • aktiviteter som bidrar til å styrke barns ferdigheter og livsmestring 

UDI vil prioritere tiltak som: 

  • sikrer jevnlige aktiviteter
  • der barn i asylmottak kan delta i aktiviteter sammen med barn som bor i lokalmiljøet
  • gir struktur i hverdagen
  • gir opplevelse av mestring
  • er knyttet til lokale aktører og foreninger
  • har lave administrasjonskostnader og disse bør ikke overstige 15% av søknadsbeløpet  

Forskning viser at jevnlig aktivitet gir barn og unge større mulighet til å øke forståelsen for den norske kulturen, og gir barn muligheten til å utvikle språkferdigheter, og utvikle sine kognitive og emosjonelle ferdigheter. Dette kan bidra til at barn og unge får flere holdepunkter til å forberede seg til enten bosetting eller retur til hjemlandet.  

Eksempelvis: 

Fysisk aktivitet i undervisningen gir bedre skoleresultater (forskning.no) (eksternt nettsted) Fysisk aktivitet styrker hjernen - OsloMet (eksternt nettsted) 

Her finner du en oversikt over adresser til asylmottakene i Norge

De tiltakene som har vist seg å være best for barna i denne tilskuddsordningen er: 

  • når organisasjonen og de frivillige samarbeider godt og har dialog med mottaksansatte
  • når organisasjonene involverer beboerne i planleggingen og gjennomføringen av aktivitetene

Politiattest/barneomsorgsattest  

Vi gjør oppmerksom på at mottakere av tilskuddet skal bidra til å innhente politiattest (barneomsorgsattest) for alle som involveres i aktivitetstilbudene. Utlendingsdirektoratet er forpliktet til å kreve politiattest (barneomsorgsattest) av alle frivillige som skal utføre oppgaver for utlendingsmyndighetene og eller som vil ha direkte kontakt med mindreårige som oppholder seg i mottak, jf. utlendingsloven § 97. Dette innebærer at frivillige som skal inn i asylmottak på bakgrunn av denne tilskuddsordningen, og som skal ha direkte kontakt med barn må fremlegge en egen politiattest/barneomsorgsattest for asylmottaket med hjemmel i Utlendingsloven § 97 (eksternt nettsted). Dette betyr at selv om den frivillige allerede har en politiattest fra eksempelvis en frivillig organisasjon, må egen politiattest/barneomsorgsattest innhentes for å utføre aktiviteter for barn i asylmottak i denne tilskuddsordningen.  

Les mer om hvordan du søker om politiattest/barneomsorgsattest for asylmottak her.  

Fra 1. mars 2024 må alle frivillige ha politiattest hvor formålet er bekreftet av asylmottaket etter utlendingsloven § 97. 

Kontakt med mottaket 

Det må opprettes kontakt med asylmottaket i søknadsprosessen for å kunne planlegge aktivitetene i samarbeid med asylmottaket og beboerne.  

Det skal legges ved en samarbeidsavtale med mottaket. Mottaksleder skal signere på avtalen. Dette er bekreftelse på at din organisasjon kan arrangere aktiviteter tilpasset barna på gjeldende asylmottak, og er ønsket av asylmottaket.  

Ta kontakt med det enkelte asylmottak for mer informasjon om hva som er realistisk å gjennomføre innen mottakets gjeldende driftstid. 

Her finner du en oversikt over asylmottak i Norge (eksternt nettsted) 

Slik søker du om tilskudd 

  • Fyll ut søknadsskjemaet 
  • Legg ved samarbeidsavtale med aktuelt asylmottak 
  • Dersom du har mottatt midler for 2024 må det legges ved en midlertidig rapport for bruk av disse midler 

Dersom du har spørsmål knyttet til utfylling av søknaden og vedleggene, kontakt UDI sin veileder i din region. 

Søknader som ikke inneholder det overnevnte, vil bli avslått. 

Dersom du ønsker å fylle inn mer tekst enn det feltene i søknadskjemaet tillater så må du gjerne legge til et vedlegg sammen med søknaden. 

Av personvernhensyn må du ikke sende inn eller dele bilder av barn som kan identifiseres. Søknadsskjemaet og skjema for budsjett er uformet slik at UDI får de opplysningene som vi trenger for å behandle søknaden din. Vi ber deg derfor om å fylle ut søknadsskjemaet og budsjettet grundig og nøyaktig. 

Det er bevilget kr. 6 400 000 over statsbudsjettet for 2025 med forbehold om godkjenning av statsbudsjettet. 

Fristen for å søke er 15. januar 2025.  

Rapportering 

Dersom du mottar aktivitetsmidler, vil du få veiledning fra UDI gjennom hele aktivitetsperioden.  

Etter at aktivitetene er gjennomført må du levere sluttrapport. Her finner du informasjon om rapportering og malene du skal bruke.  

Frist for sluttrapportering er 1. April 2026. (Dersom din aktivitet er knyttet til et innkvarteringstilbud som opphører i løpet av 2025, er fristen for sluttrapportering 31. desember 2025).  

Veiledere fra UDI: 

Tormod Stavenes stos@udi.no (Agder, Vestfold og Telemark) 

Anne Sofie Vinje sasv@udi.no  (Vestland og Rogaland) 

Øystein Høyem oyhoy@udi.no (Oslo, Østfold) 

Hanna A. Aune haaun@udi.no (Trøndelag, Møre og Romsdal) 

Unni A. R. Smith-Erichsen smiun@udi.no (Nordland, Troms og Finnmark) 

Karen Flaten kafl@udi.no  (Innlandet, Buskerud, Akerhus)

Did you find what you were looking for?