Strammer inn innreisemulighetene for russiske borgere


Regjeringen strammer inn på mulighetene for innreise til Norge når formålet med reisen er turisme eller andre ikke-essensielle formål. Endringen har virkning fra og med 29. mai.

Publisert: 23.05.2024

Regjeringen strammet inn praksis knyttet til visum for russere våren 2022, og det innvilges i hovedsak ikke turistvisum for russere etter dette. Nå strammes innreisemulighetene ytterligere inn. 

– Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Endringen innebærer at politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av instruksen.

Russiske borgere som har turisme og andre ikke-essensielle reiser som formål vil bli bortvist ved innreise over yttergrensen. Innstrammingen gjelder både de som har visum utstedt av Norge før visumpraksis ble strammet inn våren 2022 og for visum utstedt av andre Schengenland.

Det vil gis unntak i visse tilfeller, for eksempel for å besøke nær familie (foreldre, ektefeller, samboer og barn) bosatt i Norge og for russiske borgere som skal arbeide eller studere i Norge eller andre Schengenland.

Norske myndigheter følger godt med på grensen og grensetrafikken over Storskog, og vil ta grep hvis det skulle bli nødvendig.

Her kan du lese pressemeldingen fra Justis- og beredskapsdepartementet (eksternt nettsted).

Her kan du lese om hvilke formål russiske borgere kan få besøksvisum for nå, samt om hva som gjelder for russiske borgere som har besøksvisum, innreisevisum eller oppholdstillatelse.

Fant du det du lette etter?