Ikkje alt innhaldet på denne sida finst på nynorsk.
Oppdatert 19.03.2021
UDI ber alle asylmottak om å spre informasjonen fra FHI om koronasmitten, vaksinering, hjemmekarantene og isolasjon på ulike språk, slik at det er lett tilgjengelig for beboere i mottak.
UDI ber asylmottakene om å samarbeide med lokal smittevernmyndighet om å gi beboerne informasjon om vaksinering, på et språk de forstår. Informasjon må bli gitt tidlig nok til at beboerne kan ta et informert valg, når det blir deres tur til å få vaksine. Vi ber også om at asylmottakene har tilstrekkelig dialog med helsetjenesten i vertskommunen, slik at beboerne får tilgang til helsetjenestene de har rett på.
UDI forutsetter at vertskommunene inkluderer beboere i asylmottak på prioriterings- og vaksineringslistene. Asylmottakene må sørge for å gi informasjon om at beboere med underliggende sykdommer kan være i risikogruppen. Beboerne må selv ta kontakt med fastlege eller kommunens helsetjeneste for å avklare om de er i risikogruppen. Hvis de trenger hjelp til det, må mottaket hjelpe dem.
Helsemyndighetenes generelle budskap om koronavaksine til alle som er i Norge, er at alle
Helsehjelp i koronarelaterte situasjoner, inkludert koronavaksinen, skal være gratis for alle, uavhengig av status i asylsaken.
Myndighetene har utarbeidet en prioriteringsliste over personer og grupper som skal tilbys vaksine (eksternt nettsted).
Folkehelseinstituttet har laget informasjon om vaksine er oversatt til flere språk. (eksternt nettsted)
Regjeringen har oversatt pressemeldinger, nyheter og informasjon om koronasituasjonen til flere språk.
Du finner nye karanteneregler på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet (eksternt nettsted) (FHI).
Hvis dere trenger veiledning for hvordan dere kan dere kan tilpasse botilbudet etter de nye reglene, og tilrettelegge for testing av beboere, må dere kontakte kommuneoverlege/smittevernlege.
FHI har oversatt den nye informasjonen til ulike språk (eksternt nettsted).
Reglene og anbefalingene knyttet til sosial distansering, hygiene og isolasjon er de samme som før.
Helsedirektoratet og FHI har laget informasjonsmateriell på norsk og engelsk om innreiseregler, reiseråd (eksternt nettsted) og hvilke land og områder personer kan komme fra til Norge uten å gå i karantene.
Her finner du brosjyre med generell informasjon om koronavirus oversatt til ulike språk (eksternt nettsted). I den alfabetisk lista finner du også norsk, slik at du kan se hva som er oversatt. Brosjyrene er nedlastbare som pdf. Den norske versjon ligger til grunn for oversettelsene.
Lyd-film med generell informasjon om koronavirus er tilgjengelig på YouTube. Videoen er oversatt til disse ulike språkene: Norsk, engelsk, fransk, arabisk, urdu, tigrinja og samisk:
Ved å holde avstand til andre bremser vi koronaviruset. Her finner du brosjyre med informasjon om å holde avstand på ulike språk (eksternt nettsted).
Her finner du informasjon om hjemmekarantene og isolasjon (eksternt nettsted) på engelsk, arabisk, dari, farsi, fransk, italiensk, kurmanji, litauisk, pashto, polsk, punjabi, russisk, somali, sorani, spansk, tegalog, thai, tigrinja, tyrkisk, tysk, urdu og vietnamesisk.
Lyd-film om hjemmekarantene og isolasjon er tilgjengelig på YouTube. Videoen er oversatt til disse ulike språkene: Norsk, engelsk, fransk, arabisk, urdu, tigrinja:
Her finner du informasjon om rett til helsehjelp for flyktninger og asylsøkere på norsk og engelsk. Begge sidene viser til den samme informasjonen på amharisk, arabisk, dari, farsi, kurmanji, sorani, tigrinja og tyrkisk.
På norsk: Helsehjelp for asylsøkere og flyktninger i Norge (eksternt nettsted)
På engelsk: Healthcare for asylum seekers and refugees in Norway (eksternt nettsted)
Her finner du informasjon om rett til helsehjelp for personer uten lovlig opphold. Alle som er i Norge får gratis covid-19 test og helsehjelp ved covid-19. Begge sidene viser til den samme informasjonen på 17 språk.
På norsk: Helsehjelp ved covid-19 for personer uten lovlig opphold (eksternt nettsted)
På engelsk: Information concerning COVID-19 for persons without legal residence (eksternt nettsted)
Oppdatert 05.07.2021
Denne informasjonen er også tilgjengelig på språkene:
engelsk (pdf, 108 kB)
arabisk (pdf, 176 kB)
persisk (pdf, 169 kB)
tigrinja (pdf, 174 kB)
tyrkisk (pdf, 166 kB)
Hvis du har andre spørsmål om koronasituasjonen, kan du snakke med de som jobber på mottaket.
Du må gjøre det du kan for å ikke ta med deg smitte til mottaket. Du kan ta med deg smitte hvis du har vært på steder hvor det er vanskelig å overholde sosial distanse og/eller i byer som har mer smitte enn ander steder. I lenken med informasjon på flere språk, litt lenger nede, finner du mer informasjon om hvordan du kan unngå å bli smittet.
Hvis du tror at du kan være smittet, må du bestille time på en teststasjon for å teste deg. Det er kommunehelsetjenesten der mottaket er, som har ansvar for testing og for å gi deg svar på testen. De som jobber på mottaket, kan hjelpe deg.
Du kan finne mer informasjon om hva du skal gjøre
på denne siden hos Folkehelseinstituttet (eksternt nettsted).
Hvis du skal på permisjon i sommer er det viktig at du følger rådene fra myndighetene. Vi ønsker ikke at noen tar med seg koronasmitte tilbake til mottakene. Det er fortsatt viktig å holde avstand til andre, vaske hendene godt og bruke håndsprit.
Hvis du har fått innvilget permisjon:
Hvis du får symptomer må du ta kontakt med dem som jobber på mottaket.
Her du informasjon om permisjonsreglene (pdf, 311 kB).
Her finner du informasjon om permisjonsreglene for enslige mindreårige (eksternt nettsted).
Norske myndigheter fraråder reiser til utlandet. Du finner oppdatert informasjon på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet, Smittevernråd for reiser ved covid-19 pandemien. (eksternt nettsted)
Hvis du føler deg syk og får noen av symptomene på koronasykdom når du er på permisjon, må du gjøre dette før du kommer tilbake til mottaket:
Mottaket kan i samråd med kommuneoverlegen bestemme at du må bo i karantenebolig når du kommer tilbake til mottaket etter permisjon.
Når dere skal flytte fra ett mottak til et annet reiser dere ikke med offentlig transport. Dere blir delt inn i grupper (kohorter) på 5-10 personer. Gruppene har ikke kontakt med hverandre. Vi gjør det på denne måten for at dere skal ha færrest mulig kontaktpunkter, for å unngå smittespredning. Derfor skal det heller ikke være flere enn 10 personer som deler kjøkken og bad/toalett/dusj.
Når dere kommer til det nye mottaket, må dere i karantene. Det betyr at de forskjellige gruppene (kohortene) ikke skal ha kontakt med hverandre i 10 dager etter at dere kom til mottaket.
Før dere skal flytte til nytt mottak, vil dere få informasjon om stedet dere skal flytte til. UDI prioriterer å flytte barnefamilier først, så langt det lar seg gjøre.
Det skal være én meters avstand mellom passasjerene i transportmiddelet. Hvis reisen varer i mer enn fire timer bør avstanden være større enn én meter, antall passasjerer færre og det bør være få stopp. På reisen skal alle bruke munnbind og håndsprit.
Vi vet at koronasituasjonen kan være utfordrende for barna og dere som foreldre. Vi ber dere snakke med barna deres om korona, og hvordan det påvirker hverdagen deres på mottaket. Hvis dere synes det er vanskelig å snakke med barna om det, kan dere be de som jobber på mottaket om hjelp. De kan også hjelpe dere hvis dere eller barna har spørsmål eller bekymringer om situasjonen.
Redd Barna har tips til hvordan du snakker med barn om korona (eksternt nettsted).
På grunn av koronasituasjonen må UDI og mottakene jobbe på en annen måte enn før.
Hvis du har spørsmål om koronasituasjonen, kan du snakke med de som jobber på mottaket.
Du kan også finne mye informasjon om endringene i lenken under. Informasjonen er på norsk eller engelsk.https://www.udi.no/asylmottak/informasjon-til-beboere-pa-asylmottak-om-koronasituasjonen/
UDI har samlet lenker med temaer som kan være aktuelle for deg.
Du kan lese mer om det ved enten å
Informasjonen er hovedsakelig på norsk og engelsk, men den kan også i noen tilfeller finnes på ditt språk.
UDI behandler asylsøknader.
Hvis du skal til intervju eller har vært til intervju, finner du mer informasjon om ventetider her.
Vi ønsker at du sender kopier av dokumentene dine til UDI så fort som mulig, og helst før du skal ha intervju med UDI. Du kan be de som jobber på mottaket om hjelp.
UDI tar ikke imot originale dokumenter, bare kopier.
Skriv DUF-nummeret ditt på kopiene slik at vi lettere skal finne saken din i systemet. På asylsøkerbeviset ditt står det hva som er DUF-nummeret ditt. Du sender kopiene som brevpost til:
Utlendingsdirektoratet
Postboks 2098 Vika
0125 Oslo
Hvis du er fra Tyrkia må du sende kopier av alle rettspapirer, papirer på arbeid og utdanning/skole til UDI.
Hvis du har klaget på asylvedtaket fra UDI, er det Utlendingsnemnda (UNE) som behandler klagen din. Du finner informasjon om ventetid i UNE her (eksternt nettsted). Informasjonen er på norsk eller engelsk.
Hvis du ikke har lovlig opphold i Norge, kan du søke om assistert retur. Reglene for økonomisk støtte gjelder fortsatt. Du kan lese mer om retur her.
Hvis du trenger mer informasjon kan du ta kontakt med UDI på telefon 404 36 196 eller sende e-post til varp@udi.no.
Hvis du vil prate med International Organization for Migration (IOM), kan du ringe 23 10 53 20.
Hvis du har fått oppholdstillatelse og skal flytte til en kommune, kan det ta lenger tid enn vanlig. Du får informasjon fra mottaket om hva som skjer videre i bosettingssaken din.
For mange av dere som har familier som har søkt familieinnvandring fra hjemlandet, kan det bli lengre ventetid.
Du kan lese mer om saksbehandlingstid i familesaker her.
Du kan reise til Norge hvis du har fått familieinnvandring med en norsk eller utenlandsk borger som er bosatt i Norge.
I løpet av sommeren skal mange asylmottak legges ned og mange nye starte opp. Alle som bor på mottak som skal legges ned får tilbud om plass i et nytt mottak.
Hvis du bor på et mottak som skal legges ned og har spesielle behov som UDI bør ta hensyn til før du flytter, kan du fortelle om det til mottaket du bor på. Familier som har barn som går på skole får tilbud om ny plass først. Hvis dette gjelder dere skal dere flytte før skolen starter opp igjen i august.
Du skal ikke sende flyttesøknad til UDI.
UDI og mottaket behandler søknader om permisjon. Du kan lese mer søknader om permisjon her
Barnebasen har åpnet igjen. Har du spørsmål om dette, kan du spørre de som jobber på mottaket eller du kan lese mer her.
På nettsidene til Folkehelseinstituttet finner du brosjyrer og film om koronaviruset. Informasjonen er oversatt til 24 språk (eksternt nettsted).
Du finner også informasjonsark med spørsmål og svar om koronaviruset, som er oversatt til flere språk (eksternt nettsted).
Redd Barna har tips til hvordan du snakker med barna dine om korona (eksternt nettsted).
På grunn av koronasituasjonen, har ikke UDI kunnet gjennomføre asylintervjuene som normalt fra og med 13. mars 2020. Vi måtte dessverre avlyse de intervjuene som vi hadde planlagt. Vi beklager det.
Vi vil nå gjennomføre intervjuene via Skype, og vil gradvis begynne å innkalle til intervju. Vi jobber samtidig med å lage en plan for hvem vi kan intervjue når. Det er først da vi kan si noe om hvor lang ventetiden kan bli.
Vi har tidligere sagt at alle som kom til Norge før 2020 vil bli intervjuet innen utgangen av juni, og at de som kom i 2020 vil bli intervjuet innen utgangen av året. Slik situasjonen er nå, er det mulig at ventetiden blir lenger. Vi vet enda ikke hvor mye lenger.
Vi vil oppdatere informasjonen når vi vet mer om hvor lang ventetiden blir.
Du får informasjon fra mottaket når du skal på intervju.
Vi ønsker at du sender kopier av dokumentene dine til UDI så fort som mulig, og helst før du skal ha intervju med UDI. Du kan be ansatte på mottaket om hjelp. UDI tar ikke imot originale dokumenter, bare kopier.
Vi ber også om at du skriver DUF nummeret ditt på kopiene. På asylsøkerbeviset ditt står det hva som er ditt DUF nummer. Du sender kopiene som brevpost til:
Utlendingsdirektoratet, Postboks 2098 Vika, 0125 Oslo
Hvis du er fra Tyrkia ønsker vi at du sender oss kopier av alle rettspapirer, papirer på arbeid, skole etc.
Vi har samlet ofte stilte spørsmål om korona-situasjonen.
Her kan du finne svar på spørmål knyttet til oppholdstillatelse, visum, familieinnvandring, innreise til Norge, osv.