Please note that not all the content on this page is available in English.
Frode Forfang er direktør i UDI.
Frode Forfang (født 14. mars 1959) er en tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet i Thorbjørn Jaglands regjering. Han ble den 22. juni 2012 utnevnt til direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI).
Frode Forfang startet i UDI i 1998, først som informasjonssjef, senere arbeidet han som avdelingsdirektør og assisterende UDI-direktør. Han fungerte som UDI-direktør da tidligere UDI-direktør Ida Børresen i 2012 ble direktør på Stortinget.
Forfang var statssekretær for bistandssaker i Utenriksdepartementet fra 1. november 1996 til 16. oktober 1997. Han har tidligere vært internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet, leder av Landsrådet for Norske Ungdomsorganisasjoner som representant for Arbeidernes ungdomsfylking, og informasjonsansvarlig ved Europakommisjonens Oslo-delegasjon.
Han er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har master (tilsvarer hovedfag) i statsvitenskap fra London School of Economics and Political Science.
I februar 2018 ble han beskikket for et nytt åremål på seks år som direktør i UDI.
Hovedoppgaven til internrevisjonen er å vurdere om UDIs interne styring og kontroll er tilstrekkelig, hensiktsmessig, effektiv, og om den fungerer som den skal. Internrevisjonen skal være uavhengig og upartisk, og rapporterer direkte til direktøren.
Internrevisjonen forsøker å identifisere de områdene i UDI hvor det er størst risiko for at vi ikke når målene våre, og jobber etter en årlig revisjonsplan som er basert på en selvstendig analyse av virksomhetens risikobilde. I tillegg har internrevisjonen ansvar for UDIs varslingskanal for kritikkverdige forhold.
UDIs personvernombud er også en del av internrevisjonen, som en faglig uavhengig funksjon. Ombudet er en uavhengig, objektiv rådgiver, som skal bidra til å forbedre UDIs arbeid med personvern.
Sikkerhet setter rammene for sikkerhetsarbeidet i UDI. Sikkerhet har et overordnet ansvar for alt sikkerhetsarbeid i UDI, inkludert strategisk sikring- og risikostyring. Vi jobber med daglig og strategisk sikkerhetsledelse innenfor fysisk sikkerhet, personellsikkerhet, reisesikkerhet, informasjonssikkerhet samt beredskap- og kriseledelse ved akutte hendelser. Vår høyeste prioritet er et forsvarlig sikkerhetsnivå gjennom forebyggende og reaktiv sikkerhet.
HR og Organisasjon har ansvar for å legge til rette for at de ansatte i UDI har de forutsetningene som er nødvendige for å gjøre en god jobb. I dette ligger alt fra at de fysiske lokalene støtter opp om oppgavene vi skal løse, at vi følger opp det ansvaret vi har som arbeidsgiver, til at de ansatte og organisasjonen utvikler seg til det beste for UDIs brukere.
Gjennom god innsikt i brukernes behov, skal Kommunikasjon bidra til at søkerne våre blir mest mulig selvhjulpne. Vi har ansvar for de eksterne nettstedene våre, og skal sikre at søkerne finner den informasjonen de trenger og forstår det som står der. Vi har også ansvar for at søkerne får kommunisert med oss på eget språk, gjennom å tilrettelegge for tolking og oversettelse.
UDI skal være et åpent, synlig og tilgjengelig fagdirektorat på utlendingsfeltet. Kommunikasjon skal bidra til dette gjennom god service til mediene, arrangementer og andre tiltak som gir innsyn i arbeidet vårt.
Styring og regelverk har ansvar for budsjett, økonomi og virksomhetsstyring og styringsdialogen opp mot Justis- og beredskapsdepartementet. Vi utarbeider statistikk og gjennomfører analyse og forskning. Det strategiske anskaffelsesarbeidet ligger også til tjenesteområdet.
Styring og regelverk har ansvar for utviklingen av regelverket og praksisen i UDI og publisering av regelverket på udiregelverk.no. UDI deltar i en rekke internasjonale samarbeidsfora som ledes og koordineres fra Styring og regelverk.
Digitalisering er IT-avdelingen i UDI. Vi forvalter og utvikler IT-tjenestene som brukes i forbindelse med søknader om asyl, visum og oppholdstillatelser. Vi deltar i tillegg i et utstrakt europeisk samarbeid om felles IT-løsninger på utlendingsfeltet. UDI behandler i løpet av et normalår over 400.000 søknader gjennom selvbetjenings- og saksbehandlingssystemene våre. Målet vårt er bedre digitale tjenester, og at brukerne våre møter en helhetlig offentlig forvaltning.
Opphold behandler søknader om oppholdstillatelse fra utenlandske borgere fra land utenfor EU/EØS som ønsker å flytte til Norge fordi de har familie her, eller fordi de skal arbeide eller studere her. Vi behandler også søknader fra personer som ønsker å besøke Norge, og som trenger et besøksvisum. I tillegg behandler vi søknader om permanent oppholdstillatelse og om norsk statsborgerskap. Vi veileder også brukerne våre om hvilke regler som gjelder, hvordan de skal gå frem for å søke om en tillatelse, og om søknadene vi har til behandling.
Vi samarbeider tett med Digitalisering for å forbedre de digitale tjenestene våre. Målet er å sikre at brukerne får helhetlige tjenester.
Kontroll behandler saker der forvaltningen på eget initiativ oppretter en sak eller vurderer en sak på nytt. Målet er at de som får oppholdstillatelse i Norge, får det på riktig grunnlag og at det er god kontroll i migrasjonsløpet.
Vi jobber med varsling og saker der en kriminell handling kan utelukke en (asyl)søker fra flyktningstatus, EØS-saker, tilbakekall i asyl- og statsborgerskapssaker og utvisning.
Beskyttelse behandler søknader om beskyttelse i Norge. Vi behandler også søknader om fornyelser av disse tillatelsene, reisedokumenter og tillatelser om familieinnvandring med personer som har fått beskyttelse i Norge. I tillegg har vi et team som har ansvar for å ta ut kvoten på overføringsflyktninger. Vi jobber med å utvikle fagfeltet og å veilede brukerne om regelverk, søknadsprosess og rettigheter på våre områder. Målet vårt er at søkere som har rett på opphold skal integreres tidlig i Norge, og at de som ikke har rett på opphold skal returnere raskt.
Mottak og retur har ansvaret for å sikre at asylsøkere har et sted å bo, gjennom å etablere og følge opp asylmottak i Norge. Vi skal sikre at asylsøkere ivaretas på en respektfull og god måte og tilrettelegge for rask integrering eller rask retur. Vi følger opp driften av Nasjonalt Ankomstsenter, transittmottak, akuttmottak og mottak for enslige mindreårige asylsøkere. I tillegg har vi ansvar for en del tjenester til de som bor i asylmottakene, som ytelser, logistikk mellom mottak, oppfølging av spesielle behov og ordningen for assistert retur til hjemlandet.