De fem første basismottakene


UDI har denne uken tildelt de fem første langtidskontraktene for å drive asylmottak.

Publisert: 24.04.2020 - Sist endret: 27.04.2020

I fjor sommer inngikk UDI fem rammeavtaler i hver region for drift av basismottak. Dette er asylmottak med langvarig driftskontrakt og lang oppsigelsestid.

I mars ble det utlyst en minikonkurranse i hver region. Denne uken ble konkurransen avgjort etter befaring og vurdering av tilbudene. Følgende driftsoperatører fikk tilbud om å drive asylmottak i inntil ti år med ett års oppsigelsestid:

  • Bankplassen AS, Hadsel kommune i Nordland
  • Stiftelsen Sana, Tingvoll kommune i Møre og Romsdal
  • Kinn utdannings- og ressurssenter KF, Kinn kommune i Vestland
  • Stiftelsen Sana, Nord-Fron kommune i Innlandet
  • Kommunalt drevet mottak, Nome kommune i Vestfold og Telemark

UDI vil utlyse ytterligere to minikonkurranser, én i region midt (Trøndelag og Møre og Romsdal) og én i region indre øst (Innlandet og Viken).

Oppstart

Når driften starter opp fram mot sommeren, vil det i første omgang være friske beboere fra andre mottak som flytter inn. Mottakene vil også motta asylsøkere fra transittmottak som ikke er karantene eller isolasjon. De har vært i 14 dagers karantene i ankomstsenteret i Østfold etter at de kom til Norge.

Det vil også bli tatt ekstra hensyn til koronasituasjonen i planlegging og oppstart av disse mottakene.

Ny mottaksstruktur

UDI legger med dette om til en ny mottaksstruktur med nevnte basismottak og mottak med variabel kapasitet. Sistnevnte er mottak med kortere kontrakter og oppsigelsestid. UDI skal også utlyse en konkurranse for inngåelse av rammeavtaler for variabel kapasitet.

- Hensikten er å skape mer forutsigbarhet i mottaksdriften for leverandører, beboere, vertskommuner og UDI ved at basismottakene har lange kontrakter med lang oppsigelsestid, sier avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI.

UDI vil også oppnå økonomiske innsparinger og bedre rammer for å utvikle tjenestene som leveres til beboere i mottak. Et annet formål er å etablere en mottaksstruktur som er mer fleksibel både til å håndtere raskt skiftende behov for antall plasser og hvor det er enklere å tilpasse tjenestene til beboernes behov.

Vil du hjelpe oss med å forbedre nettsiden?

Fant du det du lette etter?